Misdaad levert 1500 miljard euro op

Wereldwijd levert misdaad zo’n 1500 tot 2000 miljard euro per jaar op. Geld dat onder andere wordt verdiend met drugshandel, mensenhandel, handel in namaakartikelen en handel in gestolen goederen. Het is een enorm bedrag, zo’n twee keer het bruto nationale product van Nederland. 

In een rapport van Global Financial Integrity (GFI), dat woensdag verschijnt, staan meer duizelingwekkende cijfers. Zo zijn er volgens het GFI wereldwijd 21 miljoen mensen slachtoffer van mensenhandel. Het gaat hier dan met name om goedkope werknemers, vooral in de seksindustrie.

Het meeste geld wordt verdiend met namaakproducten. Opvallend daarin is het aandeel van namaakmedicijnen. Deze levensgevaarlijke industrie levert jaarlijks tientallen miljarden euro’s op, vooral in opkomende economieën. Drugshandel levert per jaar wereldwijd tussen de 425 tot 625 miljard euro op.

Nederland

Follow the Money sprak Channing May, de auteur van het rapport en vroeg hem onder andere over de rol van Nederland in de wereldwijde misdaad. May: ‘Nederland is een essentieel toegangsland (…) De haven van Rotterdam verwerkt honderden miljoenen ton vracht per jaar, en de enorme omvang van die internationale handel maakt het een ideale setting voor criminelen om te smokkelen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat cocaïnesmokkelaars Nederland beschouwen als een betrouwbare transport hub’.

Schaduwsysteem

Volgens het GFI bestaat er een wereldwijd financieel schaduwsysteem van banken, tussenpersonen en belastingparadijzen die de illegale handel faciliteren. Zij zijn verantwoordelijk voor het verplaatsen van de 1500 tot 2000 miljard euro die jaarlijks wordt verdiend met de misdaden. Je kunt deze hoeveelheid geld immers moeilijk in contanten verplaatsen.

Meer op FTM.