‘Misdaad loont te makkelijk in Amsterdam’

Amsterdam maakt het voor criminelen te makkelijk om geld te verdienen. Dat zegt de hoofdstedelijke ombudsman Arre Zuurmond zaterdag in Het Parool. De overheid is veel te afwezig. Voor jongeren is het veel te aantrekkelijk om het criminele pad op te gaan.

Honderden miljoenen

Volgens Zuurmond gaan er honderden miljoenen per jaar rond in de Amsterdamse criminele wereld, wat ontwrichtend is voor de maatschappij. Burgers en overheid kijken weg, vindt hij.

In recente rapporten waarschuwt de politie hier ook voor. Zuurmond zegt te hebben vernomen van het Openbaar Ministerie dat 90 procent van bedrijfsovernames wordt gefinancierd met onderhandse leningen, cash of constructies buiten de banken om. Tegenover de georganiseerde misdaad staat ‘een ongeorganiseerde overheid’ vindt Zuurmond. Hij zegt dat de politie onlangs een crimineel uit de internationale drugshandel in de stad aantrof wiens vermogen op 400 miljoen werd geschat.

Waarschuwing

In zijn onderzoek kreeg Zuurmond een waarschuwing nadat hij uitkwam op een Amsterdams adres van nog geen veertig vierkante meter waar 75 bedrijven stonden geregistreerd. De waarschuwing kwam van een overheidsdienst, die adviseerde te stoppen met het onderzoek omdat anders niet niet voor zijn leven kon worden ingestaan.

Overigens wijst Zuurmond erop dat ook particulieren op grootscheepse wijze frauderen, bijvoorbeeld met hun woningen.