Mislukte deal kroongetuige breekt justitie op

De zaak tegen vastgoedhandelaar Joep J. uit Kerkrade dreigt vast te lopen doordat de verklaringen van een kroongetuige niet mogen worden gebruikt. De onderhandelingen over het gebruik van de verklaringen liepen vast, waardoor justitie de verklaringen niet mag gebruiken. De officier van justitie ontkende de verklaringen te hebben gebruikt, maar er zijn aanwijzingen die de bewering weerspreken. De rechter wil daarom dat de kluis open gaat.

Dat bleek vrijdag uit een zitting in de strafzaak tegen J.. Justitie zit door de uitspraak van de rechter in een lastig parket, omdat kroongetuige Pascal H. eerder met succes een proces tegen justitie aanspande. Justitie mag daardoor de verklaringen niet openbaar maken voordat er een deal is met H..

Justitie deed jarenlang onderzoek naar vastgoedhandelaar Joep J. en legde uiteindelijk beslag op 134 panden. J. wordt verdacht van fraude, witwassen, oplichting en betrokkenheid bij wietteelt. Pascal H. legde in 2009 meerdere verklaringen af over de vastgoedfraude in Limburg, in ruil voor een beschermde status. Zijn verklaringen gingen in de kluis en mochten pas openbaar worden als er een deal was met justitie. Maar in plaats van een deal kwam er ruzie tussen de twee partijen.

De officier van justitie heeft altijd gezegd dat de verklaringen van H. niet zijn gebruikt in de zaak tegen J., omdat deze verklaringen niet over J. maar andere vastgoedhandelaren zouden gaan. Het onderzoeksteam zou de verklaringen niet eens kennen. Maar in de strafzaak is duidelijk geworden dat dit niet waar is. J.’s naam kwam wel voor in een verklaring van H., die werd afgenomen door twee leden van het onderzoeksteam in de zaak.

De rechtbank wil nu dat de verklaringen van H. in het strafdossier worden opgenomen, zodat kan worden gecontroleerd of het proces eerlijk is verlopen. Door de uitspraak in het proces met de kroongetuige, is dat onmogelijk. Bovendien zal blijken dat wanneer justitie de verklaringen in het dossier opneemt, de verklaringen wel over J. gingen – en dus dat de officier van justitie heeft gelogen.

Het OM heeft nog niet gereageerd op de zaak. ‘We beraden ons op te nemen stappen’, is het enige wat een woordvoerder kwijt wil in De Telegraaf.  Het proces tegen Joep J. en tien andere verdachten gaat op 17 januari verder.

Lees ook:

Vastgoedhandelaar en gezin vast

Notaris aangehouden in fraudezaak

Vastgoedhandelaar: aangifte tegen politie