‘Mitch Henriquez niet overleden aan stress’

De na een arrestatie in 2015 overleden Mitch Henriquez is niet overleden aan een zogenaamd acuut stress-syndroom. Dat stelden drie hoogleraren dit weekeinde in het radioprogramma Argos.

Niet de oorzaak

Het acuut stress-syndroom is in de wetenschappelijke literatuur helemaal niet terug te vinden. Dat vertellen drie hoogleraren intensive care-geneeskunde in het onderzoeksjournalistieke radioprogramma Argos (VARA/VPRO/Human). Ook de cardioloog die Henriquez na zijn arrestatie behandelde, meent dat het stress-syndroom niet de oorzaak is.

Nekklem

De hoogleraren constateren dat stress bij overlijden hooguit een bijverschijnsel is. ‘Het bestaat niet’, zegt een van hen. ‘En je kunt niet overlijden aan iets dat niet bestaat.’ Volgens de cardioloog die hem behandelde in het Haga-ziekenhuis in Den Haag is Henriquez overleden aan de gevolgen van de nekklem die op hem werd toegepast. ‘De oorzaak van overlijden was een zuurstoftekort door de nekklem.’

Het Openbaar Ministerie stelt juist dat de nekklem door een van de agenten niet lang genoeg was doorgezet, om tot zijn dood te hebben kunnen geleid. Stress en hartfalen zouden hem fataal zijn geworden.

Tegen politiegeweld

Zaterdag hielden zo’n 100 mensen in Den Haag een demonstratie tegen politiegeweld. Daarin liepen ook familieleden van Henriquez mee. De 42-jarige Arubaan werd in juni 2015 aangehouden tijdens een festival in Den Haag, waartegen hij zich hevig verzette. Hij maakte daar meerdere keren achter elkaar de grap al zou hij een pistool in zijn gulp hebben, waarop hij werd aangehouden en uiteindelijk door vijf agenten overmeesterd. Hij overleed een dag later.

Genoeg gestraft

Henriquez werd in een politiebus naar het ziekenhuis vervoerd, in plaats van met een ambulance. Vijf agenten werden aangehouden, en twee vervolgd voor de dood van Henriquez. Justitie vindt dat de agenten schuldig zijn aan mishandeling van Henriquez, niet aan doodslag. Ze eist geen straf voor de agenten, omdat deze door alle publiciteit rond de zaak ‘al genoeg zijn gestraft.’ Ze meent dat dat Henriquez is komen te overlijden door het stress-syndroom en niet door de handelingen van de agenten.

Belgisch rapport

In de aanloop naar de rechtszaak bleek dat een Belgisch rapport dat in opdracht van de verdediging zou zijn uitgevoerd, door de verdediging van de agenten niet is meegenomen, meldt Argos ook nog. De forensisch patholoog die dat onderzoek uitvoerde, bevestigde dit eerder.

Komende donderdag doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

Lees hier meer

Redenering OM in Zaak-Henriquez: ‘onnavolgbaar’

OM eist geen straf in Zaak-Henriquez