Krijgt oud-Hoofd MIVD Zwarte Piet?

Als het aan De Telegraaf ligt krijgt het voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, generaal-majoor Pieter Cobelens, de schuld van de problemen waar de dienst de laatste jaren mee tobte. De krant doet verslag van de terechtzitting wegens schending staatsgeheim door een luitenant-kolonel, voorheen bij de MIVD in dienst. Deze Henk van der L. zou over namen, functies en afdelingen van de MIVD heben gesproken tegen een advocaat.

 

Daarvoor eist de officier van justitie voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem een maand voorwaardelijk en 150 uur werkstraf.

Maar volgens De Telegraaf is dat een gotspe en functioneerde de overste prima en deed de generaal-majoor Cobelens ten onrechte aangifte tegen hem.

De zaak kwam aan het rollen nadat de voormalig MIVD-spionnen T. en K. door Cobelens werden beticht van fraude maar later werden gerehabiliteerd. Ook de luitenant-kolonel Van der L., die leidinggevende van het duo was, vond de vervolging onterecht. Hij sprak met de advocaat van het stel. En daarop deed de MIVD-top aangifte tegen hem, hij zou dit alles niet hebben kunnen verkroppen.

De Telegraaf schrijft dat de MIVD door Cobelens in een neerwaartse spiraal is gekomen, waardoor de dienst het respect van buitenlandse zusterdiensten deels is verloren en deze diensten zelfs afstand zouden nemen.

De MIVD verzamelt informatie in gebieden waar Nederlandse militairen actief zijn maar doet ook zelf onderzoek naar bijvoorbeeld wapenhandel en kan vergaande middelen inzetten om inlichtingen te vergaren, daaronder inzet van informanten. 

Ex-chef Pieter Cobelens, zou bijnamen als Groot-Inquisiteur en Zonnekoning met zich meedragen. Al jaren doen verhalen over intriges en intimidaties binnen de dienst de ronde. 

Van der L. vervult nu één van de belangrijkste tactische functies bij de luchtmacht.

Opvolger van de inmiddels gepensioneerde Cobelens is schout-bij-nacht Pieter Bindt, die een geheel andere wind binnen de dienst zou laten waaien. 

Maandag komt de rechtbank met het vonnis.