‘Moeder Ros doelwit wraakacties’

De verklaringen van Fred Ros hebben niet alleen gevolgen voor hem maar ook voor zijn naaste familieleden. Bronnen bij de politie hebben De Telegraaf laten weten dat de dreiging van wraakacties door de onderwereld op zijn naasten zo groot is, dat justitie veiligheidsmaatregelen heeft genomen.


Speciale vleugel

De bejaarde moeder van Ros zou een van de belangrijkste doelwitten zijn.Sinds hij de deal heeft gesloten met justitie, wordt Ros geïsoleerd vastgehouden in een speciale vleugel van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij staat daar onder strenge bewaking.

Moeder

Kort nadat bekend werd dat Ros verklaringen af had gelegd, kwam er al informatie binnen bij de politie dat personen in de onderwereld het hadden gemunt op de moeder van Ros. Ze werkt al jaren als vrijwilligster bij een voetbalclub in Hilversum, maar na al het rumoer rond haar zoon is ze daar niet meer gezien.

Hele families

Bronnen van de politie laten weten dat ook andere naaste familieleden van Ros doelwit zijn. De veiligheid van deze personen is volgens de politie een punt van zorg. Het team getuigenbescherming (tgb) van justitie kan in sommige gevallen hele families in speciale beschermingsprogramma’s opnemen. Ze gaan dan naar het buitenland en krijgen een andere identiteit.

In een reactie aan De Telegraaf zegt een van de advocaten van Ros, Willem Jan Ausma, dat er achter de schermen ‘het nodige speelt’. ‘Het tgb heeft ons echter uitdrukkelijk verzocht daarover geen mededelingen te doen’, aldus Ausma.