Mogelijk 15 tot 20 jaar voor karateka in Engelse cel

Karateka Jan Knobel (64) uit Roosendaal zit sinds 8 juli vast in een cel in Engeland op verdenking van drugssmokkel. Volgens zijn Engelse advocaat, Simon Clarke, gaat het moeilijk worden om zijn onschuld te bewijzen. Er hangt Knobel een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar boven het hoofd.

 20 kilo

Knobel werd bij de Kanaaltunnel met zijn truck aangehouden. In de oplegger vond de Engelse douane twintig kilo harddrugs met een straatwaarde van 1,2 miljoen euro. Zijn advocaat vertelt tegen Omroep Brabant dat het niet gelukt is om hem vrij te krijgen. ‘Een advocaat heef tin Engeland maar twee keer de mogelijkheid om iemand voor de start van een rechtszaak op borgtocht vrij te krijgen. Dat is beide keren mislukt’, zegt Clarke.

Onschuldig

De karateka ontkent enige schuld. ‘Hij zegt dat hij erin is geluisd’, zegt zijn raadsman. Knobel zit totdat zijn proces begint, vast in Elmley Prison in Sheerness. Hij is zeer ontevreden in de gevangenis en gaat lichamelijk achteruit. ‘Hij is een man van 64 die gewend is om intensief te sporten. Dat valt nu ineens weg.’

Onderzoek

De Engelse politie is volgens de advocaat nog altijd druk met de zaak en er wordt onderzoek verricht naar andere individuen. Inhoudelijk kan hij er verder niet veel over zeggen, maar meerdere aanhoudingen sluit hij niet uit.

De rechtszaak tegen Knobel begint op 5 januari 2015 en zal drie tot vier dagen duren.