Mogelijk geknoeid in zaak Bende van Nijvel

Er is mogelijk geknoeid in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Getuigen hadden in 1985 gezien dat er vuilniszakken in het water werden gegooid. Aanvankelijk werd er niks gevonden, maar in 1986 haalden duikers alsnog zakken met onder meer wapens en een kogelvrij vest uit het water. Uit onderzoek blijkt nu dat de zakken niet een jaar, maar vier tot acht weken in het water lagen.

De zakken met wapens en het kogelvrije vest zijn belangrijke bewijsstukken. Hierdoor kon de link tussen de twee golven van overvallen worden gelegd, die van september 1982 tot december 1983 en in de herfst van 1985 plaatsvonden. Ook werd een dna-spoor op het kogelvrije vest gevonden, dat van de overvaller die bekend stond als ‘Killer’ zou zijn.

Gewond

Deze overvaller was bij de laatste overval van de groep in de kofferbak van een VW Golf gaan zitten. Hij schoot met een automatisch wapen op voorbijgangers. Een politieman zegt dat hij de overvaller heeft geraakt en hij weet zeker dat hij een kogelwerend vest droeg.

Op de avond van de overval hebben getuigen gezien dat enkele personen gevulde vuilniszakken in het water gooiden. De politie heeft in het kanaal gezocht, maar niks gevonden. Een jaar later werden de zakken wel gevonden. Daarin zat inderdaad een kogelwerend vest met een bloedspoor.

De politie ging er altijd vanuit dat de zakken een jaar in het kanaal hebben gelegen. Uit onderzoek blijkt nu dat de wapens in een te goede staat waren om een jaar in het water te hebben doorgebracht.

‘Geknoeid in dossier’

Het Belgische weekblad ‘Moustique‘, die de uitkomsten van het onderzoek als eerste in handen had, suggereert dat er mogelijk opzettelijk is geknoeid in het dossier. Na de vondst bleek uit ballistisch onderzoek (onderzoek naar het “gedrag” van kogels) dat de twee reeksen overvallen met elkaar in verband stonden, omdat dezelfde wapens zouden zijn gebruikt.

Nu blijkt dat de zakken niet zijn gedumpt op de avond van de laatste overval, is het minder aannemelijk dat de wapens daadwerkelijk zijn gedumpt door de overvallers die de laatste reeks pleegden. Daardoor staat ook de veronderstelling dat beide reeksen door dezelfde organisatie zijn gepleegd, op losse schroeven.

Lees ook:

Dna-spoor ‘Killer’ Bende Nijvel

Zoektocht naar wapens Bende van Nijvel

Onderzoek Bende van Nijvel naar oude bekende

Invallen onderzoek Bende van Nijvel

‘Niet schieten, dat is mijn papa’