Mogelijk levenslang toezicht op zware criminelen

Zware criminelen moeten langer onder toezicht gesteld worden als ze terugkeren in de samenleving om herhaling van misdrijven te voorkomen. Het moet zelfs mogelijk zijn om levenslang toezicht op criminelen te houden. Dat stelt staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie voor.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van Teeven, wat wil zeggen dat het voor advies naar de Raad van State wordt gestuurd en later bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

In het wetsvoorstel staat dat niet langer een maximum wordt gesteld aan de periode waarin de reclassering toezicht kan houden op criminelen. Die termijn is nu negen jaar. De rechter kan het toezicht opleggen voor twee tot vijf jaar en die jaarlijks of tweejaarlijks verlengen. Het toezicht kan ook worden ingesteld na tbs met voorwaarde of gemaximeerde tbs met dwangverpleging.

 

Het toezicht kan dienen om een verbod op alcohol of drugs te handhaven of er zeker van te zijn dat een voormalig gedetineerde een behandeling volgt. Ook kan worden gecontroleerd of zij bepaald vrijwilligerswerk, zoals in de kinderverzorging, niet doen. Als zware criminelen in herhaling dreigen te vallen, hoopt Teeven dat er direct kan worden ingegrepen.