Mogelijk levenslang voor Nederlandse topatleet Roelf B. vanwege drugshandel op Sziget-festival

Twee Nederlanders zijn door het Hongaarse OM aangeklaagd wegens de verkoop van drugs op het jaarlijkse zevendaagse muziekfestival Sziget in Boedapest. Hongaarse media spreken van de “grootste drugsvangst ooit” op het festival. Een van de twee verdachten is de Nederlandse topatleet Roelf B. uit Stadskanaal.

Kilo xtc

Het duo zou in hun bagagekluizen en tent onder meer een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en 128 gram marihuana hebben verstopt. Ook verkochten ze veel voorgedraaide joints. De Nederlandse dealers van 21 en 22 jaar maakten zelfs prijslijsten voor de drugs. De in beslag genomen drugs hebben een geschatte waarde van ruim 15.000 euro.

Roelf B.

Een van de twee drugsdealers die is opgepakt is de 21-jarige topsprinter Roelf B. Hij is lid van atletiekvereniging AV Jahn II uit Stadskanaal en maakte in juli nog deel uit van de selectie van de 4x100m estafetteploeg die in het Zweedse Gävle om het Europees Kampioenschap onder de 23 jaar streed. Vorige maand stond B. ook nog in de finale van de 100 meter op de NK Atletiek. Op een filmpje op de Hongaarse site 444.hu zijn de twee Nederlandse verdachten te zien op een politiebureau.

Madiea G.

B. is de tweede Nederlandse topatleet die binnen twee maanden in het nieuws komt vanwege een grote hoeveelheid drugs in het buitenland. Op 18 juni werd topatlete Madiea G. (26) tijdens een routinecontrole op de A3 bij Emmerich opgepakt omdat ze ruim 57 kilo harddrugs (13,19 kilo crystal meth en 43,34 kilo xtc) in haar auto vervoerde. Ze zit tot minstens 19 december vast in Duitsland. De Amsterdamse atlete van Pakistaanse afkomst deed in 2016 voor Nederland mee aan de Olympische Spelen in Rio.

Opvallend druk

De Hongaarse politie zegt in een verklaring dat het duo dinsdag al werd opgepakt, de dag voordat het festival begon. Beveiligers zagen dat het opvallend druk was rond hun tent en zagen dat er een deal plaatsvond. Daarop waarschuwden ze de politie.

Streng antidrugsbeleid

Volgens een openbare aanklager kunnen de twee Nederlanders mogelijk een levenslange celstraf krijgen als ook drugssmokkel bewezen wordt. Hongarije kent een streng antidrugsbeleid. Voor het verkopen van drugs wordt maximaal acht jaar cel opgelegd. Bij bijzonder grote hoeveelheden of andere verzwarende omstandigheden kan twintig jaar tot levenslang opgelegd worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de twee consulaire bijstand krijgen, maar wil verder geen mededelingen doen over de zaak. Het tweetal is inmiddels voorgeleid. Een eerder verzoek van hun advocaat om vrijlating werd afgewezen.