Mogelijk nog twee doden door nekklem

In de penitentiaire inrichting van Alphen aan den Rijn heeft zich begin juni een sterfgeval voorgedaan dat mogelijk het gevolg was van de toepassing van een nekklem. Volgens De Telegraaf komt het sterfgeval op veel punten overeen met dat van Mitch Henriquez in Den Haag.

Openbaar Ministerie

Slachtoffer Rinus Wolters werd overmeesterd door een zogeheten landelijk bijstandsteam van Justitie. De vijf leden van het bijstandsteam zijn voorlopig uit hun functie gezet. Volgens de krant deed Justitie de dood van Wolters op gezag van de gevangenisdirectie aanvankelijk af als een natuurlijke dood. Het Openbaar Ministerie Den Haag meldde dat de doodsoorzaak nog helemaal niet vaststaat en dat een strafrechtelijk onderzoek zou worden opgestart, wat momenteel loopt.

Amsterdam

De vijf leden van het bijstandsteam zijn als verdachten gehoord. Donderdag kwam nog een geval naar buiten, waarbij door een nekklem een arrestant is komen te overlijden. Advocaat Gerald Roethof zei in het tv-programma EenVandaag dat in Amsterdam in 2013 een man is overleden na ingrijpen van de politie met een nekklem. Roethof wil dat de betrokken agenten worden vervolgd voor dood door schuld.