Mogelijk seriemoordenaar in Rotterdam

De Rotterdamse politie is mogelijk een seriemoordenaar op het spoor die betrokken is bij de moord op vijf vrouwen. Dat blijkt uit een uitzending van Nieuwsuur. Het landelijk cold caseteam in Rotterdam doet onderzoek naar 85 onopgeloste moorden op voornamelijk prostituees.

 

'In een vijftal zaken hebben we overeenkomsten gevonden. En bij die zaken vermoeden we dat er sprake is van een seriemoordenaar', aldus Rene Bergwerff, teamleider van het cold caseteam in Nieuwsuur. 'De belangrijkste overeenkomst is dat bij vier van de vijf vrouwen sprake was van een doorgesneden keel', zegt Hester Brink van het cold caseteam Rotterdam. 'Daarnaast zijn er soortgelijke seksuele handelingen gepleegd met het slachtoffer. En de slachtoffers zijn afgedekt met de op de vindplaats aangetroffen materialen.'

127 prostituees vermoord

Het gaat om moorden die de afgelopen 25 jaar in Rotterdam zijn gepleegd. Het team heeft overeenkomsten gevonden in de zaken van Beppie Michels, Mientje van Balkom (foto), Beredina Stijger, Francis Garcia-Hofland en Jeanet Sip. 

De afgelopen 30 jaar zijn er in Nederland 127 prostituees vermoord. 42 zaken zijn opgelost, maar in 85 andere moordzaken zoekt de politie nog steeds naar de daders. Alle zaken worden in Rotterdam door het cold caseteam van de politie gecoördineerd en bekeken. Daar waar mogelijk wordt ook nieuw dna-onderzoek gedaan.

Limburg

De moorden die het landelijke cold caseteam onderzoekt, zijn niet alleen in Rotterdam gepleegd. Zo wordt ook de moord op de 20-jarige Simone Riedel onderzocht. De Duitse prostituee werd in 1997 gevonden in een bietenveld in Heerlen. Ze was doodgestoken. Nieuwsuur spreekt in de uitzending met de moeder van Riedel. Een overzicht van andere zaken uit Limburg die het team onderzoekt, staat in een blok naast dit artikel.

Bloedsporen

Volgens procureur-generaal Marc van Nimwegen zijn er in totaal 157 cold case-zaken in onderzoek. Daarnaast wordt van alle cold case-zaken van voor 2001 opnieuw naar dna-sporen gekeken en worden die vergeleken met de dna-databank. Het gaat dan om ruim 1000 verschillende sporen zoals bloed en sperma. Ook bekijkt het OM in ruim 20 zaken of er een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek mogelijk is.

Crimesite komt zeer binnenkort met een boek over alle Nederlandse seriemoordenaars. Het boek is hier met korting te bestellen.