Mogelijk wietteelt in Koepel-gevangenis

Een groep Nederlandse ondernemers bereidt zich achter de schermen voor op grootschalige teelt van marihuana voor coffeeshops. Dat meldt Brandpunt dinsdagavond. Vorige maand besloot de Tweede Kamer om de wietteelt te reguleren met kweekvergunningen. De Eerste Kamer moet nog volgen voordat teelt van wiet legaal wordt.

Legale Cannabis Coalitie

Toch zijn er bedrijven die zich nu al voorbereiden om een flink deel van de markt in handen te krijgen. Ze hebben zich verenigd in de Legale Cannabis Coalitie (LCC). Eén van de mogelijke kweeklocaties ze op het oog hebben, is de voormalige koepelgevangenis in Breda. De drijvende kracht achter de cannabis-coalitie is een 50-jarige vastgoedondernemer uit Alphen aan den Rijn. Hij wist vorig jaar al een groot glastuinbouwbedrijf in Bleiswijk voor zijn initiatief te interesseren.

500 miljoen

De directeur van dit bedrijf bevestigt zijn betrokkenheid in Brandpunt, maar wilde niet op televisie uit vrees voor represailles uit het criminele milieu. De initiatiefnemer van de cannabis-coalitie wil evenmin met de pers praten.

Jaarlijks kopen de coffeeshops voor 500 tot 600 miljoen euro aan softdrugs. Dat geld verdwijnt nu via de achterdeur in het criminele of zwarte circuit circuit. Wie straks een vergunning krijgt van de overheid om wiet te kweken op die markt zijn slag slaan.

G4S

Het grootste beveiligingsbedrijf van de wereld, G4S, is ook bij de cannabis-coalitie betrokken. De directeur risico adviezen van de Nederlandse vestiging van G4S is René Hiemstra, die over goede politieke contacten beschikt. Hiemstra is voorzitter van de VVD-afdeling Rijswijk en was tot vorig jaar actief lid van de gezaghebbende partijcommissie Veiligheid en Justitie van de liberalen. Vorig maand stemde de VVD in de Kamer nog tegen het wetsvoorstel van D66 om de wietteelt te reguleren, maar het verkiezingsprogramma van de partij pleit voor ‘slim reguleren’ van de achterdeur van de coffeeshop.

Soesterberg

De coalitie opereert onder de radar en zoekt al geruime tijd naar geschikte kweeklocaties om op grote schaal cannabis te verbouwen. Een van die locaties is de koepelgevangenis in Breda, die drie jaar geleden werd gesloten door justitie. Concrete afspraken zijn nog niet gemaakt met het rijksvastgoedbedrijf, dat het monumentale gebouw binnenkort te koop wil aanbieden. Ook kijkt de coalitie naar de leegstaande rechtbank op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg, waar in 2000 het proces plaatsvond tegen de Libische verdachten van de Lockerbie-aanslag. Beide gebouwen zijn goed te beveiligen.

Brandpunt: 20.25, NPO2.