Mogelijke doorbraak in Rotterdamse coldcase

In Schiedam is een 58-jarige verdachte aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op twee prostituees in de jaren negentig. Het coldcase team van de Rotterdamse politie kwam de man op het spoor door dna-verwantschap onderzoek. Onderzocht wordt of hij ook achter drie andere moorden zit.

De moorden werden gepleegd in 1990 en 1991. Beide prostituees werden deels ontkleed in het centrum van Rotterdam gevonden. Ze bleken doodgestoken. De zaken werden nooit opgelost.

DNA

Een paar jaar geleden werden de zaken in het kader van een groot landelijk onderzoek naar moorden op prostituees opnieuw opgepakt. Met behulp van dna-onderzoek kwam de verdachte in beeld. Afgelopen dinsdag hield het coldcaseteam van de Rotterdamse recherche hem aan. ‘Zevenentwintig jaar geleden was er nog helemaal geen dan-onderzoek mogelijk’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen de NOS. ‘Maar tegenwoordig kunnen we veel meer dan toen. En dat zorgt ervoor dat we dit soort zaken toch nog kunnen oplossen.’

Verband

De drie andere nog onopgeloste moorden in Rotterdam werden gepleegd in 1989 en 1999. Ook daarbij waren prostituees het slachtoffer. Het coldcaseteam onderzoekt of de man, die destijds in Rotterdam woonde, daarmee in verband kan worden gebracht. De zaken waarvoor hij nu is opgepakt, zijn de moorden op Mientje van Balkom (31) die in 1989 dood werd aangetroffen bij het Rotterdamse metrostation Coolhaven. En Jeanette Sip (26) die in 1999 langs het spoor werd gevonden. Alleen al in Rotterdam zijn er zeker 14 onopgeloste moorden op prostituees. Landelijk zijn het er bijna 80.