Mohammed B. niet vervolgd om vechtpartij

Mohammed B., die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op Theo van Gogh, wordt niet vervolgd voor de vechtpartij met Jesse R. in mei 2011 in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Jesse R., inmiddels ook veroordeeld tot levenslang in het liquidatieproces Passage, had aangifte gedaan vanwege poging tot doodslag.

Mohammed B. zou Jesse R. op 27 mei 2011 op de luchtplaats hebben aangevallen. Dat maakte Vrij Nederland later bekend. Zij waren in het bezit van stukken waaruit dat zou blijken. B. zou zich volgens slachtoffer R. al geruime tijd hebben voorbereid op de aanval. Op de dag van de vechtpartij droeg hij bergschoenen en hij volgde al langer bokstrainingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot al eerder af te zien van vervolging, maar Jesse R. stapte naar het hof om alsnog een strafzaak af te dwingen. Volgens het hof is het wel duidelijk dat er iets is gebeurd, maar niet precies wat. En mede omdat de verwondingen van R. meevielen, heeft het hof in Den Bosch besloten dat er geen vervolging hoeft te komen.

Een derde gedetineerde, Erik Jan Q., kwam tussen beiden en hield ze uit elkaar. Q. is vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10,5 jaar wegens het voorbereiden van aanslagen in Nederland.

Lees ook:

Jesse R. wil vervolging Mohammed B.

Mohammed B. vloog Jesse R. aan