Mol haalde info uit ’tientallen onderzoeken’

De van corruptie verdachte voormalige politieagent Mark M. (28) uit Weert heeft ‘uit tientallen strafrechtelijke onderzoeken’ onrechtmatig informatie gekregen. Dat zegt de hoofdofficier van justitie in Den Bosch, Nicole Zandee tegen de NRC.

27.971 bevragingen

M. kreeg toegang de informatie omdat de rechercheleiding vergeten was autorisatiecodes in te trekken nadat hij door de AIVD was afgekeurd voor een vertrouwensfunctie. Hij deed volgens Zandee 27.971 ‘actieve bevragingen’ in politiesystemen. Naast M. zitten er drie anderen vast. Eén persoon zou hem hebben geassisteerd als een soort info-makelaar, de andere twee zijn vermeende kopers van inlichtingen. Volgens Zandee hebben alle vier de verdachten gebruik gemaakt van zwijgrecht.

Bedrijven

Erik Thomas, advocaat van één van hen, Ton van H. (33) uit Geldrop, bestrijdt echter dat zijn cliënt heeft gezwegen. Thomas zegt dat Van H. op alle vragen antwoord heeft gegeven. Zijn cliënt heeft een aantal bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening. Hij zit in ieder geval tot komende woensdag in voorarrest omdat hij criminele politie informatie zou hebben gekocht.

Observatie

Belangrijk bewijs is een ontmoeting in een woning van de vier verdachten die is geobserveerd door de politie. Volgens Thomas is er daarnaast geen aanwijzing dat Van H. iets te maken heeft met de affaire rond M. Thomas: ‘Hij kent sommige andere verdachten al jarenlang. Maar dat wil niet zeggen dat hij crimineel is of gestolen politie informatie heeft gekocht. Hij lijdt schade omdat zijn naam uitlekt en zakenrelaties er een punt achter zetten. Ik denk dat het maar zeer de vraag of hij in dit dossier veroordeeld gaat worden.’

Hoofdofficier Zandee zegt overigens er ‘echt wel’ vanuit te gaan dat er nog meer arrestaties zullen volgen, gezien de hoeveelheid informatie die M. heeft opgevraagd.

Zie ook:

OT’s getuige van deals Mark M.

‘Wietonderzoek liep stuk door politiemol’ (VIDEO)

Weer mogelijke koper politie-informatie gepakt