Monster-sweep onder maffiosi in NY (UPDATE)

In een niet eerder vertoonde blanket sweep zijn donderdag meer dan honderd maffia-verdachten van de vijf New Yorkse families en twee andere famillies aangehouden. De arresatiegolf begon voor zonsopgang in drie staten: New York, New Jersey en Rhode Island en werd uitgevoerd door de FBI en lokale politie. De verdenkingen zijn vooral afpersing en protectie maar ook gokexploitatie en loan-sharking. Arrestanten zijn zowel kleine illegale bookmakers als leidende figuren maar ook corrupte vakbondsbestuurders. Er zijn opvallend veel aanhoudingen in de bouwsector en havenbedrijven gedaan.

De Amerikaanse minister van Justitie heeft zich persoonlijk met de zaak beziggehouden.

Het afgelopen jaar hadden verschillende functionarissen in het openbaar hun zorg uitgesproken over de wederopkomst van de maffia in New York, nadat vanaf 1991 de Luchese en Gambino zware slagen te verduren kregen, onder meer door de getuigeverklaringen van Alphonse D’Arco en anderen.

Nadat deze topfiguren de omertá verbraken volgden meer getuigen.

Volgens de New York Times is er daarna minder geld begroot in de opsporing voor de aanpak van de maffia. Dat werd nog minder na de aanslagen van 9/11.

De laatste grote zaak was enkele jaren geleden nog wel succesvol toen vooraanstaande leden van de Bonanno familie voor de rechter kwamen.

Maar met name de Genovese-clan zou zich hebben hersteld door te infiltreren in de bouwnijverheid en het havenbedrijf.