Maanstand goed voor reconstructie moord

Het Amsterdamse gerechtshof heeft zondagavond in Amsterdam een reconstructie laten uitvoeren om meer duidelijkheid te krijgen over de toedracht van de gewelddadige moord op Dries Orré, in maart 2010. Het hof heeft dat vanmorgen bevestigd.

 

Door @Joost van der Wegen

 

Het gerechtshof wilde meer te weten komen over de manier waarop de 40-jarige Dries Orré in de nacht van 21 op 22 maart 2010 om het leven is gekomen. Ze besloot daarom na de eerdere mondelinge behandeling van de zaak in hoger beroep, tot een reconstructie. Met behulp van acteurs is de zaak afgelopen zondag tussen acht en twee uur ’s nachts in scéne gezet. Daarbij waren de beide verdachten en hun advocaten aanwezig. Op hun aanwijzingen voerden de acteurs twee verschillende scenario’s van de moord uit. De rechters van het hof volgden de reconstructie via een beeldscherm in een container van de politie. De reconstructie vond volgens de persraadsheer zondag plaats, omdat op deze dag de maanstand hetzelfde was als op de avond van de verdwijning van het slachtoffer.

Moordwapen: schop

Het stoffelijk overschot van Dries Orré werd eind september 2010 opgegraven bij een bossage aan de Beemsterstraat in Amsterdam-Noord, ter hoogte van de A-10. Onderzoek toonde aan dat hij om het leven was gekomen door enkele klappen tegen zijn schedel. Nadat enkele getuigen hadden verklaard dat de verdachten het over het doden van Orré hadden gehad, werden zij aangehouden. Daarop bekenden zij de moord, maar gaven ze elkaar de schuld daarvan.

De rechtbank veroordeelde Nico K. (29) en Ramon R. (35) in 2011 tot 14 jaar gevangenisstraf. Dat was vier jaar minder dan de officier van Justitie had geeist. Toen al deed de verdediging een verzoek om het gebeurde te reconstrueren, maar de rechtbank wees dit af. Het hof besloot hiertoe alsnog, omdat de twee verdachten elkaar blijven beschuldigen de moord te hebben gepleegd, met behulp van een schop.

Begrafenisverzekering

Na zijn dood streken de twee mannen Orré’s uitkering op, huurden een auto met zijn papieren, en zegden ze zijn begrafenisverzekering op. Het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) verklaarde eerder niet uit te sluiten dat het slachtoffer nog in leven is geweest, nadat de mannen hem in de bosjes hadden begraven.

Dries Orré kwam zelf eerder in contact met justitie. Hij werd in 2002 veroordeeld voor de moord op de 27-jarige Dorinda Despotovic. Hij zou haar hebben doodgeschoten in opdracht van een jaloerse nicht, die ook werd gestraft. In 2001 stapte Orré zelf naar de politie met een bekentenis.