Moord Andre Luten 15 jaar cel

Henk F. (41) uit Hoogeveen is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 15 jaar cel wegens doodslag en verkrachting de toen 15-jarige Andrea Luten uit Ruinen in 1993. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte het 15-jarige meisje op 10 mei 1993 heeft gedwongen tot het hebben van orale seks met hem, waarna hij haar heeft gewurgd om te voorkomen dat hij zou worden gepakt. Dat de verdachte uit paniek heeft gehandeld, zoals hij zelf heeft verklaard, vindt de rechtbank niet geloofwaardig.

Waarom komt de rechtbank tot een lagere straf dan geëist? Dit is de motivering van de strafmaat:

‘Wel van belang acht de rechtbank dat alle handelingen zich in een zeer kort tijdsbestek hebben afgespeeld en dat verdachte tot het moment van de wurging geen extreem geweld heeft gebruikt. Ook had verdachte geen eerdere veroordelingen op zijn naam staan en was het strafmaximum voor tijdelijke gevangenisstraf in 1993 20 jaar. Gelet hierop is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf voor de duur van 15 jaren passend en geboden is.’

Andrea Luten werd op 11 mei 1993 door haar vader werd gevonden in het bos bij Gijsselte, in Drenthe, vlakbij haar woonplaats Ruinen. Het meisje fietste elke dag langs die route naar school. Ze was sinds 10 mei vermist. Ze bleek te zijn verkracht en gewurgd. In 2002 werd al een verdachte uit Zuidwolde berecht maar deze werd vrijgesproken door gebrek aan bewijs.

Henk F. zat in 1993 in 1993 ziek thuis en ging op de dag van de moord een stukje fietsen. Onderweg kwam hij Luten tegen en trok haar het bos in. ‘Ze bleef rustig. Had ze maar gegild, dan was ik op het fietspad al weggevlucht,’ zei hij tijdens de zitting op 7 december.

Lees de uitspraak.

Lees ook:

Henk F. belde twee keer…

Video: de moeder van Andrea Luten

Henk F.: ‘ik raakte in paniek’