Moord Belgische miljardair verjaard

De dader van de moord op de Belgische baron Paul Cams (45) in 1983 zal nooit worden vervolgd. De zaak is vandaag officieel verjaard, meldt het Belgische Parket. De miljardair werd met drie kogels in zijn woning om het leven gebracht.

Cams begon als huis-aan-huisverkoper. Hij ging de deuren langs met haarlak. Het geld dat hij daarmee verdiende, investeerde hij in een medisch labaratorium. Ook kocht hij een schoonmaakbedrijf en een restaurant. In no time is hij bekend in de hoogste kringen in België. Hij werd lid van het financieel comité van de Vlaamse liberale partij PVV en partijprominent Willy De Clercq werd zijn persoonlijke vriend.

Op de dag van de moord was Cams vroeger dan bedoeld teruggekomen uit de Verenigde Staten, waar hij zijn dochter had bezocht. Hij at ’s avonds met zijn moeder en zijn vriendin. Die avond was de baron volgens zijn vriendin erg ongelukkig. De twee ruzieden wat, waarna Cams boos van de etenstafel naar de keuken ging.

Toen zijn moeder vertrok, is Cams in de kamer gaan zitten. Zijn vriendin keek boven een film. Rond tien uur ’s avonds werd Cams verrast door zijn moordenaar. Die schoot hem van dichtbij meerdere keren door het gezicht, dat volledig werd verminkt.

Zijn vriendin zegt na het eerste schot direct naar beneden te zijn gerend. Maar de politie twijfelt: uit een reconstructie zou blijken dat ze daar ongeveer 17 seconde over zou moeten doen, te weinig tijd voor de dader om nog vijf schoten af te vuren en de hulzen in de donkere kamer op te rapen en te verdwijnen.

Bovendien was het huis van Cams goed beveiligd en was er een camera op de ingang van het huis gericht. Maar precies op de avond van de moord werkte het beveiligingssysteem niet.

De politie wees Cams’ vriendin aan als hoofdverdachte. Zij wist als enige dat de miljardair eerder thuis zou komen. Bovendien had ze een wapen en volgde ze schietlessen. Na de moord belde ze niet meteen de politie, maar schakelde eerst een dokter in. Maar ze moest wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten. Ze vertrok direct naar het Spaanse Marbella en kwam nooit meer in België.

Als de politie het leven van de baron natrekt, komen er nieuwe sporen. Zo zijn er aanwijzingen dat Cams zou worden afgeperst. Ook zou hij regelmatig in illegale casino’s komen die ook door criminelen werden bezocht. Later wijst Cams’ rechterhand de vriendin en een vriend van de familie aan. Het motief voor de moord zou geld zijn. Bewijzen worden nooit gevonden.

Zijn dochter zegt zeker te weten dat de vriendin van Cams niks met de moord te maken heeft. In 2006 werd het onderzoek stilgelegd. Alleen bij een gouden tip zou het onderzoek weer worden gestart. Op 2 juli is de zaak officieel verjaard.