Moord op Stan Storimans herdacht (UPDATE)

Vandaag exact 10 jaar geleden kwam RTL Nieuws cameraman Stan Storimans om het leven bij een oorlogsmisdrijf van de Russische strijdkrachten. Een Iskander SS-22 raket werd van 250 kilometer afstand met dodelijke precisie afgevuurd op een plein in de Georgische stad Gori. Storimans werd door tientallen kogeltjes van de clusterlading geraakt.

RTL4 herdenkt de gebeurtenissen vanavond om 23:00u met een aangrijpende documentaire ‘De zinloze moord op Stan Storimans’. Daarin wordt een minutieuze reconstructie gemaakt van de fatale dag.

Update 13/8

De volledige documentaire is hier online te zien:

Flashbacks

Correspondent Jeroen Akkermans keert terug naar de plek des onheils en in de documentaire is te zien hoe hij in flashbacks vertelt over de inslag en de verwoede pogingen om Stan’s leven te redden. De weduwe en dochter van Storimans vertellen hoe ze het verschrikkelijke nieuws over zijn overlijden hoorden en hoe ze dit in de jaren erna verwerkten.

Strijd

Akkermans voert al jarenlang strijd voor gerechtigheid. Het schieten op burgers en journalisten is een oorlogsmisdrijf volgens de Geneefse Conventie, maar Rusland ontkent dat zij de raket hebben afgevuurd. Er lopen rechtszaken tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De documentaire is gemaakt door Crimesite verslaggever Vincent Verweij. Gisteravond vertelde hij bij RTL over de totstandkoming van de film.

De documentaire is vanavond om 23:00u te zien op RTL4. Maandag wordt hij herhaald om 21:30u op RTL Z. Ook zal hij te zien zijn op RTL Gemist en Videoland.