Voor moord op Koen Everink 18 jaar cel

De rechtbank Utrecht veroordeelt de 30-jarige Rotterdammer Mark de J. tot 18 jaar cel voor de moord op zakenman Koen Everink (foto links) in de nacht van 3 op 4 maart 2014 in Bilthoven. De rechtbank ziet veel bewijs tegen De J. en vindt delen van zijn verklaringen leugenachtig.

Keuken

Koen Everink is in de ochtend van 4 maart 2016 dood aangetroffen in de keuken van zijn woning in Bilthoven. Hij was door messteken om het leven gebracht. Naast Koen Everink lag een bebloed mes met dna-sporen van hem en de verdachte De J., die op 3 maart bij Everink op bezoek was.

In de auto van De J. is een bloedspoor van Everink aangetroffen. Voorafgaand aan de avond zocht hij op zijn iPad naar mogelijkheden om iemand uit te schakelen en te doden. Ook zocht hij op ‘serienummer IWC’. Uit het huis van Everink is een IWC-horloge meegenomen en bij De J. aangetroffen. Ook staat voor de rechtbank vast dat hij een mes heeft meegebracht. Dit alles maakt dat hij een vooropgezet plan had om Koen Everink van het leven te beroven, en dus was er sprake van moord.

Ontvoeringsscenario

De J. zegt onschuldig te zijn. Hij zou bij het verlaten van de woning ontvoerd zijn door meerdere mannen die bij hem in de auto stapten. Dit verhaal zou onder andere ondersteund worden door gevonden dna-kenmerken en de onderzoeken van IFS.

Er is in deze zaak veel dna-onderzoek gedaan door IFS, NFI en TMFI. De rechtbank heeft alle onderzoeken inhoudelijk beoordeeld en indien betrouwbaar in het oordeel betrokken. Er zijn dna-kenmerken gevonden van onbekend gebleven personen. In een dagelijkse omgeving is veel dna aan te treffen omdat mensen dit achterlaten, bijvoorbeeld door contact met voorwerpen. Dat in een huis en een auto dna wordt aangetroffen is dan ook te verwachten, vindt de rechtbank.

Niet-onderbouwde aannames

Onderzoeksbureau IFS concludeert dat het veel waarschijnlijker is dat er twee of meer daders zijn. Er zou onder andere een derde onbekend mes zijn gebruikt. De rechtbank oordeelt dat dit een aanname is die niet vaststaat. Ook is niet duidelijk waarom dit zou wijzen op meerdere daders. De rechtbank stelt vast dat de twee IFS-rapporten gebaseerd zijn op diverse niet-onderbouwde aannames en geen ondersteuning bieden voor het ontvoeringsscenario. Verder oordeelt de rechtbank dat de wijze waarop de verklaringen van de verdachte tot stand zijn gekomen ernstig afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van het scenario. Bovendien bevatten ze meerdere merkwaardige en ongeloofwaardige aspecten, aldus de rechtbank.

De rechtbank spreekt van een gruwelijke daad. Bij het opleggen van de straf zegt de rechtbank er uitdrukkelijk rekening mee te hebben gehouden dat De J. tot zijn daad is gekomen terwijl hij wist dat het zesjarige dochtertje van Everink boven in haar bed lag.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Zie het vonnis.

Voorgaande berichten:

Mark de J. huilt: ‘ik heb het echt niet gedaan’

OM eist 18 jaar voor moord op Koen Everink

3D-presentatie in moordzaak Everink

Rechtbank onderzoekt hoogte schuld aan Everink

Geen aanvullend onderzoek in zaak Everink