Moord op Russische politicus: dit is de vluchtauto

Er zijn mogelijk beelden van de auto waarin de schutters die de Russische politicus Poris Nemtsov hebben vermoord, zijn gevlucht. De beelden zijn opgenomen met een camera die het verkeer filmt. De auto reed om 23.39 uur plaatselijke tijd langs de camera; twee minuten na de moord. Bewegende beelden na de klik.

Nemtsov werd vrijdagavond doodgeschoten vlakbij het Kremlin. Hij was eind jaren 90 vice-premier en in het vorige decennium de oppositieleider. De laatste jaren speelde hij een minder prominente rol in de Russische politiek. Er wordt volop gespeculeerd over wie de man heeft doodgeschoten, maar tot nu toe lijken er weinig aanwijzingen.

Zeven of acht kogels

De Russische politicus werd doodgeschoten met zeven of acht kogels. Er is geschoten vanuit een witte auto, die later mogelijk is gefilmd (zie beelden hieronder). Een forensisch team doet onderzoek op de plaats van de moord en getuigen worden ondervraagd.

Nemtsov heeft eerder deze maand zelf gezegd dat hij bang was dat hij vermoord zou worden in opdracht van Poetin. Nemtsov had forse kritiek op de Russische leider – Poetin zou volgens hem de oorlog in Oekraïne hebben uitgelokt. In Rusland komen vaker oppositieleiders en activisten om onder verdachte omstandigheden.

Een woordvoerder van Poetin heeft gezegd dat Nemtsov geen bedreiging was voor Poetin.