Moord op Wiels: ook in hoger beroep levenslang

Elvis K. is ook in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Het hof van justitie op het eiland heeft die straf vrijdag uitgesproken. Naast de moord op Wiels zou K. ook twee andere moorden en een gewapende overval hebben gepleegd.

Wiels was de leider van de grootste politieke partij op Curaçao. Hij werd in 2013 op het strand doodgeschoten. Twee andere verdachten, Carlos P. en Dangelo D., werden vrijgesproken vanwege betrokkenheid bij de moord. Zij werden ook voor de rechtbank al vrijgesproken; het OM was tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Volgens justitie hebben de twee hand- en spandiensten verleend aan K.

Twee verdachten dood

De twee werden wel veroordeeld vanwege andere vergrijpen. D. moet acht jaar zitten omdat hij een gewapende overval heeft gepleegd en vanwege verboden wapenbezit. P. kreeg achttien maanden vanwege zijn betrokkenheid bij een overval. Zij kunnen, net als Elvis K. en het OM, in cassatie tegen de uitspraken.

In totaal waren er vijf verdachten in de zaak. Twee zijn inmiddels overleden, een verdachte heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel en een andere is geliquideerd op een afgelegen kiezelstrand.

K. bekende 21 keer

Elvis K. ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. Hij is door de politie 21 keer verhoord, en bekende in elk verhoor dat hij de trekker had overgehaald. Tijdens de zittingen verklaarde hij dat hij zich zwak voelde tijdens die bekentenissen, omdat hij zijn vrouw en kinderen niet kon zien.

Kuwas kon na zijn bekentenis worden overgebracht naar Nederland, net als zijn vrouw en kinderen. Hij voelde zich onveilig op Curaçao, omdat hij in de drugswereld zit. Hij zegt dat hij daarom ook een wapen droeg.

Moordwapen gevonden

Volgens het OM kreeg Kuwas 35.000 gulden voor de moord, maar hij zegt zelf dat hij dat geld heeft ‘verdiend’ met een ripdeal. De rechter verbaast zich er daarom over dat hij 21 keer de moord heeft bekend. Advocaat-generaal Van der Schans voegde daar aan toe dat de bekentenis wordt ondersteund door verklaringen van onder meer de ex van Kuwas, aan wie hij de moord ook zou hebben bekend.

Ook zijn vrouw heeft verklaringen afgelegd, op basis waarvan onder meer het moordwapen werd teruggevonden. Daarnaast blijkt uit telecomgegevens dat hij bij de plaats waar de moord plaatsvond is geweest.