Moord-sms: ‘We komen nu’ (#1)

De moord op Najib B., alias Bouhbouh, op 18 oktober vorig jaar in Antwerpen is van dichtbij begeleid door Benaouf A. (29). Dat heeft althans de officier van justitie vrijdag betoogd tijdens een pro forma-zitting tegen A. voor de rechtbank in Amsterdam. A. zou in een BMW in de buurt zijn geweest en de schutters telefonisch hebben begeleid. Hij werd afgelopen juni aangehouden.

Door @Wim van de Pol

Zelfmoord

Officier van justitie Hans Oppe ziet zeer ernstige aanwijzingen dat A. bij de moord aanwezig was, maar hij tekende aan dat er mogelijk nog een half jaar nodig is voordat de zaak inhoudelijk rond is. Volgens Oppe reden de schutters in een witte Golf naar het Crowne-hotel terwijl A. in een gehuurde BMW op de achterhand zat. De man die onlangs zelfmoord pleegde in het huis van bewaring in Haarlem, Chris B., was met het slachtoffer aanwezig in het Crowne-hotel. Vlak voordat hij met B. naar buiten liep sms'te hij: 'we komen nu'. Op de parkeerplaats van het hotel werd Boubou doodgeschoten. 

Fitnesscentrum

Daarna reden de BMW en de witte Golf naar Turnhout (B) waar de Golf is achtergelaten bij een fitnesscentrum. De BMW is uitgebrand teruggevonden. De BMW is daarvoor in Turnhout niet ver van het huisadres van A. nog gefilmd en door getuigen gezien. De vraag is of bewezen kan worden dat A. in die BMW zat en of hij het bewuste contact met Bouman onderhield. Het bewijs ligt volgens Oppe voor een belangrijk deel in een verklaring van een man die zegt een BMW te hebben gehuurd in Düsseldorf en die heeft overgedragen aan A. Volgens Oppe bewoog het telefoonnummer dat met Bouman communiceerde steeds "mee" met de BMW (over de BMW hier meer).

Waterflesje

A. beschikte nog over een ander telefoonnummer. Of de locatiegegevens van dat nummer ook overéén komen met de route van de BMW is nog in onderzoek. De officier van justitie noemde het ook belastend voor A. dat er een dna-mengprofiel op een waterflesje uit de auto gerelateerd kan worden aan dna van A. Op dat waterflesje zijn ook dna-sporen van Rida Bennajem aangetroffen. De politie beschikt in ieder geval over anonieme informatie van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) dat Bennajem één van de schutters in Antwerpen was. Bennajem is in maart van dit jaar in Amsterdam vermoord. 

Afscheidsbrieven

Het slachtoffer Boubou was een nauwe relatie van Amsterdammer Gwenette M. De politie gaat ervan uit dat deze moord in verband staat met de latere dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam waar Benaouf op het nippertje ontsnapte door in de gracht te springen. 

Advocaat Sander Janssen vroeg om een onderzoek van de Rijksrecherche naar de zelfmoord van een andere verdachet van de moord in Antwerpen, Chris B. De Telegraaf legde een relatie met de zelfmoord en angst van de verdachte voor Gwenette Martha. Officier van justitie Oppe zei dat gevonden afscheidsbrieven van B. geen enkele aanwijzing geven voor een relatie met het onderzoek en alleen persoonlijke informatie bevatten. Geconfronteerd met citaten uit Panorama (van deze week) uit die brieven zei Oppe kortweg: 'Dat staat niet in die brieven'. Ook de bewering dat in die brieven een verwijzing zou staan naar een Khaled, een contact van M., noemde Oppe onjuist.