Moord Maasmechelen in zwaar drugsmilieu (UPDATE)

De man die vrijdagmorgen vermoord is gevonden in zijn huis in Maasmechelen is de van oorsprong Turkse Hilmi Gedik (39, foto). Volgens de Antwerpse Misdaadreporter was hij een intimus van de invloedrijke familie A. uit Maasmechelen, een van oorsprong Italiaanse groep die een belangrijke rol zou spelen in de internationale handel in cocaïne, ook in verband met een Amsterdamse groep. Een bron meldt Crimesite dat Gedik zwaar mishandeld in de gang van zijn woning werd gevonden. 

 

Bronnen bij de Belgische politie omschrijven Gedik als de rechterhand van Silvio A.

Gedik, een vader van een dochter van acht jaar, werd door meerdere kogels geraakt in het hoofd en in de borst. Hij runde in Maasmechelen een kapsalon en zou volgens berichten in de Belgische media bezig zijn geweest met het openen van een restaurant. Vrienden en familieleden die door de Belgische media werden benaderd, stellen dat Gedik geen vijanden had. Maar bij de Belgische politie was hij bekend doordat hij daar in verband is gebracht met drugshandel.

Zijn dood zou een liquidatie kunnen zijn in de wereld van de internationale drugshandel.

Leden van de familie A. duiken al sinds de jaren negentig op in grote drugszaken in België: cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen, hasjtransporten naar Engeland of grotere xtc-transporten naar Australië. het gaat daarbij om Antonio, Silvio of Lucio A.

Lucio werd veroordeeld voor de ontvoering van de Antwerpenaar Peter De Laender. Deze moest in opdracht van een criminele organisatie in Amsterdam een container met hasj ophalen in de haven. De Laender zou het geld hebben geïncasseerd, maar liet de container op de kaai staan. De Amsterdammers zouden daarop hulp hebben gevraagd aan de Limburgse topcrimineel Peter van D. die Lucio A. inschakelde om De Laender een lesje te leren, aldus de MIsdaadreporter.

Het Openbaar Ministerie in Antwerpen voert momenteel een proces tegen een groepering die 590 kilo cocaïne probeerde in te voeren via de haven, in vaten plantaardige olie. Onder de verdachten is een groep Amsterdammers en een groep Italo-Belgen uit de entourage van de familie A. Eén van hen is Cosimo P., de voormalige zwager van Hilmi Gedik.

De federale politie van Australië heeft leden van de groep A. in onderzoek in verband met grote xtc-tranporten naar dat land. het gaat daarbij vooral om investeringen in vastgoedprojecten. In dat onderzoek zou er een verband zijn tussen de familie A. en Janus van W. en diens Israëlische zakenpartner Avraham Gampel. Van W., die is veroordeeld tot langdurige celstraf, gold in België als één van de grootste drugshandelaren van Europa.