Moorden Annecy: vergadering in Nederland

Vertegenwoordigers van de opsporingsdiensten die die betrokken zijn bij het onderzoek naar de viervoudige moord bij het Meer van Annecy in september 2012 zullen op 19 en 20 maart het onderzoek bespreken in Den Haag. Het gaat om onderzoekers uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Irak, Spanje en Zweden. Dat heeft de Franse aanklager Eric Maillaud gezegd.

De vergadering is onderdeel van Eurojust, een Europees agentschap waarin wordt samengewerkt bij de bestrijding van grensoverschrijdende zware criminaliteit. De instanties hopen dat de communicatie tussen de verschillende opsporingsdiensten verbeterd kan worden en zullen ook administratieve problemen proberen op te lossen. Door de samenwerking te verbeteren hopen de diensten tot een snellere oplossing van de zaak te komen.

Honderden getuigen

Bij de viervoudige moord kwamen drie leden van een Brits-Iraaks gezin om het leven: vader Saad Al-Hilli, zijn vrouw en zijn schoonmoeder. Zijn twee dochters overleefden de schietpartij. Ook kwam een Franse fietser om het leven.

De afgelopen maanden zijn honderden getuigen gehoord maar de onderzoekers zijn nauwelijks verder gekomen. Er zijn verschillende aanknopingspunten maar die lopen ver uiteen. Zo was het gezin Al-Hilli vlak voor de moord naar een Zwitserse bank geweest waar zijn de vader van Saad Al-Hilli, die kort daarvoor was overleden, een bedrag ter waarde van een miljoen euro had gestort.

Saddam Hussein

De vader van Saad Al-Hilli woonde lange tijd in Irak maar was in de laatste jaren van zijn leven verhuisd naar Spanje. In eerste instantie dacht de politie dat Saad een ruzie had met zijn broer over de erfenis, maar die ontkende dat. De Duitse inlichtingendienst heeft aanwijzingen dat de vader van de broers heeft geprobeerd om het vermogen van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein weg te sluizen.

De Franse aanklager gaat er vanuit dat Al-Hilli het doelwit van de schietpartij was en dat de Franse fietser een toevallige passant was. De verklaringen van een van de dochters die de schietpartij overleefde, heeft verklaard dat de fietser als eerste werd neergeschoten. Daarnaast had ook de fietser problemen met een erfenis.

Concrete resultaten heeft het onderzoek echter nauwelijks opgeleverd. De politie vermoedt alleen dat de moordenaar een motorrijder is die verschillende getuigen na de schietpartij hebben zien wegrijden. Ook is duidelijk dat de schutter met een vuurwapen heeft geschoten dat in de jaren 30 van de vorige eeuw in het Zwitserse leger werd gebruikt.