Moorden Baflo misschien door medicijnen

De 26-jarige Alasam S. (26) uit Groningen die vorig jaar in Baflo de politieagent Dick Haveman en zijn vriendin Renske Hekman om het leven bracht was mogelijk onder invloed van een verkeerde werking van het medicijn paroxetine (seroxat). Dat is een anti-depressivum waarvan een hoge concentratie in zijn bloed is aangetroffen. Volgens zijn advocaat Mathieu van Linde kan dat leiden tot zeer agressief gedrag.

De advocaat heeft de rechtbank verzocht om deskundigen aan te wijzen die iets kunnen zeggen over de bijwerkingen van paroxetine. In gezinsdrama’s zou het middel ook een rol hebben gespeeld.

Als er direct verband zou bestaan tussen het medicijngebruik van Alasam S. en de moorden kan geen straf worden opgelegd, maar wel tbs, omdat S. dan ontoerekeningsvatbaar was.

Het Openbaar Ministerie wil een wetenschappelijk literatuuronderzoek laten doen door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Dinsdag speelde de derde pro formazitting voor de rechtbank in Groningen. Naar verwachting is de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in april of mei.

Op 13 april vorig jaar zou S. zijn vriendin Renske Hekman in haar woning in Baflo hebben doodgeslagen en daarna schoot hij motoragent Dick Haveman, die hem wilde aanhouden, met diens eigen dienstwapen dood, waarbij ook nog een gewonde viel.

{youtube}ahn2cf_5ESU{/youtube}