Moordenaar 9-jarig meisje op vrije voeten

Ton P., die in 1982 de toen 9-jarige Digna van der Roest (foto) verkrachtte en vermoordde, komt op vrije voeten. De rechtbank in Groningen heeft de tbs-maatregel opgeheven, die in 1984 was opgelegd. Het Openbaar Ministerie had verzocht tbs te verlengen. Dat meldt Dagblad van het Noorden

Twee jaar geleden werd Ton P. nog als onveranderlijk gevaarlijk beschouwd. Verschillende deskundigen waren toen van mening dat jarenlange behandeling in diverse klinieken geen effect hadden gehad en er nog steeds kans op ‘delictgevaar’ zou bestaan. Deskundigen beoordelen de situatie nu anders en denken dat P. geen delict meer zal plegen.

Eerder vrij

Ton P. is twaalf jaar geleden ook al eens vrij gekomen. Omdat hij toen iemand mishandelde moest hij weer terug naar de tbs-kliniek.

Hanny P.

Digna van der Roest verdween op 7 juni 1982. Toen ze aan het spelen was in de buurt van haar huis, werd ze meegelokt door de 24-jarige Hanny P., de vrouw van Ton P. Ze was op de fiets en bracht het meisje naar hun woning onder het voorwendsel dat ze jonge kittens zou kunnen zien. Daar kreeg Digna een glas limonade met slaapmiddel te drinken; vervolgens werd het meisje seksueel misbruikt. Het stel vermoordde Digna en verstopten het lichaam van het meisje in een greppel in de bossen bij Ruinen.

Hartaanval

De twee werden uiteindelijk anderhalf jaar later gepakt, omdat Hanny P. wroeging had gekregen. Hanny P. overleed later in de gevangenis aan een hartaanval.

De moord op Digna van der Roest leidde begin jaren tachtig tot veel beroering in Nederland.