Hoger beroep moord Erbas: Eis 25 jaar

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep 25 jaar cel geëist tegen Nevzat K. Hij wordt verdacht van de moord op Arzu Erbas (foto), eigenaresse van een kinderdagverblijf in Amsterdam. De 32-jarige Erbas werd in juli 2009 voor de deur van haar crèche met twintig messteken gedood. 

Terwijl het slachtoffer na het werk naar haar auto liep, werd ze vanachter aangevallen door de verdachte die meermalen met een mes op haar instak. Erbas overleed ’s avonds aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De rechtbank veroordeelde Nevzat K. eerder al tot een gevangenisstraf van 22 jaar.

Hier de verklaring van het OM in een persbericht:

Het OM is van mening dat ten aanzien van het levensdelict sprake is van voorbedachte raad, dus van moord. ‘De omstandigheid dat verdachte naar de werkplek van het slachtoffer is gegaan, haar daar heeft opgewacht, vervolgens naar haar toe is gelopen of geslopen, in elk geval wist het slachtoffer niet dat hij haar van achteren benaderde en vervolgens meermalen op het slachtoffer heeft ingestoken, getuigt van een doelgerichte en planmatige aanpak. Op grond van deze omstandigheid kan worden vastgesteld dat de verdachte tijd en gelegenheid heeft gehad zich op zijn voornemen te bezinnen’, aldus de advocaat-generaal (OM) op de zitting.

Het OM vindt dat een gevangenisstraf van zeer lange duur recht doet aan de ernst van de feiten. ‘De dood van het slachtoffer is het gevolg van een gruwelijke moord. Het toebrengen van 17 messteken en het letsel dat daarmee is ontstaan, heeft geleid tot haar dood. Ze heeft gevochten voor haar leven maar tegen dit geweld was zij niet bestand. Ze laat twee kinderen, veel familie en vrienden achter, ontredderd en vol verdriet. De steekpartij vond plaats op klaarlichte dag, op het voor iedereen toegankelijke parkeerterrein. Door het tijdstip en de plaats delict zijn ook veel personen getuige geweest van deze moord zoals omwonenden maar ook haar collega van het kinderdagverblijf. Behalve de moord blijkt verdachte twee maanden eerder ook betrokken bij een geweldsincident: het pakken van een stanleymes en het steken in het bovenbeen van een man. De agressieve reacties van verdachte en vooral het gemak waarmee hij naar wapens grijpt blijkt ook al uit een eerdere veroordeling voor een moord in Turkije. De maatschappij kan alleen beschermd worden tegen deze verdachte door het opleggen van een lange gevangenisstraf’, aldus het OM.

Eerdere berichtgeving over de moord op Arzu Erbas

Moordenaar Erbas krijgt 22 jaar cel

Eis 25 jaar moord crechehoudster