Moordenaar Jesse D. nog niet afgestraft

De zaak tegen Julien C. (26) is na vier jaar nog lang niet afgerond. Het onderzoek naar zijn geestelijke gezondheid uit 2006 moet uitgebreid worden. De moordenaar van het acht-jarige jongetje Jesse Dingemans heeft altijd iedere medewerking aan onderzoek door deskundigen van het Pieter Baan Centrum afgehouden. Zijn precieze stoornis is moeilijk te duiden. C. zit nu vast in een psychiatrische penitentiaire inrichting. Het hof wil nu dat zijn gevangenisdossier ook door deskundigen wordt onderzocht.

Julien C. heeft de deskundigen verbaasd over zijn bizarre gedrag tijdens de politieverhoren. Met name over zijn meewerkende en ontspannen houding waarbij hij geen gevoel voor het slachtoffer of nabestaanden aan de dag legde.

C. zit weliswaar nu een levenslange gevangenisstraf uit na maar de Hoge Raad bepaalde dat het gerechtshof in Arnhem de moord opnieuw moet behandelen. C. voerde tijdens de zittingen in eerste en tweede aanleg zijn eigen verweer en daarmee had het gerechtshof van Den Bosch onvoldoende rekening gehouden.

C. bracht in 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans in Hoogerheide om het leven. De rechtbank in Breda gaf Julien C. 12 jaar cel en tbs maar het hof in Den Bosch maakte daar levenslang van.

Wanneer het Arnhemse hof de zaak voortzet hangt mede af van de voortgang van het onderzoek.

OM eist 20 jaar gevangenisstraf en TBS in hoger beroep zaak Julian C.