Onrust over moordenaar Maartje Pieck (UPDATE)

Er is onrust ontstaan over Jan H., de moordenaar en verkrachter van Maartje Pieck uit Kampen. De nabestaanden zijn boos op Justitie omdat zij een brief kregen waarin staat dat Jan H. verlof krijgt en ook in hun woonplaats Kampen mag komen. De burgemeester ontkent dat.

RTV Oost meldt vanavond dat Justitie een fout heeft gemaakt en Jan H. nog niet op verlof is. De brief van de Dienst Justitiele Inrichtingen zou foutieve informatie bevatten.

Onjuist

De burgemeester van Kampen heeft naar aanleiding van de onrust contact opgenomen met de dienst. Burgemeester Koelewijn: “Uit dat gesprek maakte ik op dat het de onjuiste brief is geweest. De man heeft nog geen proefverlof gekregen en er geldt ook een absoluut locatieverbod voor in Kampen.” De man mag dus geen voet in Kampen zetten.

Folders

Het rondbrengen van Intertoys-folders werd de 15-jarige Maartje Pieck in 2000 fataal. Jan H. bekent uiteindelijk Maartje te hebben verkracht en gedood. Op een zomeravond in juli ging Maartje op pad en stopte ze de reclamefolder in de brievenbus van Jan H. uit Kampen. Hij woont samen met zijn vriendin in dezelfde straat als Maartje. Hij roept het meisje. Op het moment dat ze voor hem staat, gaat ‘de knop om’, verklaarde H. maanden later aan de politie. ‘Ik moest en zou haar hebben. Ik wilde haar zien, strelen, voelen.’

Vermoord

Hij trok haar aan haar arm en haren naar binnen en naar de zolder. Daar moet ze zich uitkleden en op haar knieën op een matras gaan zitten. Hij betast haar lichaam en geslachtsdelen. Als Maartje vervolgens heel hard gaat gillen, raakt H. in paniek en bindt hij een touwtje om haar nek. Hij trekt het zo hard aan dat Maartje blauw wordt en stikt. Verschillende buren verklaren later haar gekrijs te hebben gehoord.

TBS

De rechter legt hem 15 jaar en TBS op. Inmiddels zijn we 16 jaar verder en heeft de inrichting waar Jan H. verblijft besloten dat hij op onbegeleid verlof mag. Gedurende het komende jaar mag hij meerdere malen de inrichting verlaten.

Woede

Maartje’s familie werd via een brief op de hoogte gesteld dat Jan H. weer vrij rond loopt. En ze zijn daar woedend over. Vragen zich af waarom hij geen locatieverbod heeft gekregen voor Kampen.  Erik Pieck, de vader van Maartje:

De gedachte dat we hem ooit op straat tegen kunnen komen veroorzaakt veel onrust bij de hele familie. Ook mijn twee kinderen vinden het verschrikkelijk. Het komt zo allemaal weer heel dichtbij. Ik wil die man gewoon niet zien.

En zus Lotte Pieck schrijft op Facebook:

Dat de moordenaar van mijn zus met onbegeleid verlof mag is al één ding maar dat hij zich van deur tot deur in Kampen mag begeven om sociale contacten te onderhouden, is toch van de zotte.

Intussen is gebleken dat Jan H. dus wel degelijk een locatieverbod voor Kampen heeft.