Moordenaar mag geen advocaat worden

Een 36-jarige man die vijftien jaar geleden een moord pleegde en in de gevangenis rechten studeerde, mag geweigerd worden als advocaat. Dat heeft de Raad van State deze week beslist. De man stak in 2001 een pedofiel dood, die zijn vriendin had misbruikt, schrijft de Telegraaf. Hij wil nu als advocaat werken maar krijgt geen Verklaring Omtrent Gedrag.

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), die wordt afgegeven door het Ministerie van Justitie, is nodig om aan het tableau te worden ingeschreven als advocaat.  De 36-jarige M. krijgt hem niet ondanks het feit dat hij al zes jaar op vrije voeten is. Volgens het ministerie kan het vertrouwen in de advocatuur op het spel komen te staan. De man mag wel werken als ‘jurist’ maar mag de titel ‘advocaat’ niet voeren. In 2019 mag hij opnieuw een aanvraag doen.

Wraak

De moord waarvoor hij destijds werd veroordeeld was een wraakactie. Een Rotterdamse pedofiel, die als amanuensis op verschillende middelbare scholen werkte, had meermalen sex gehad met minderjarige leerlingen. Hij was ook veroordeeld voor ontucht. De vriendin van M. was de halfzus van de pedofiel. Zij vertelde dat ook zij misbruikt was door de Rotterdamse man. Daarop besloot M. wraak te nemen en samen met een vriend de man dood te steken.

Advocaat

In de gevangenis studeerde hij rechten en na zijn detentie ging hij aan de slag als jurist. Inmiddels heeft hij een succesvolle juristenpraktijk opgezet. Om als advocaat te mogen werken moet hij beëdigd worden, maar dat wordt dus vooralsnog door het Ministerie van Justitie tegen gehouden.