Moordenaar Melanie Sijbers ‘extreem vluchtgevaarlijk’

Justitie wil dat de man die het Brabantse meisje Melanie Sijbers (15) uit Geldrop om het leven bracht nog twee jaar in de tbs blijft. De man is volgens het Openbaar Ministerie zo vluchtgevaarlijk dat hij waarschijnlijk binnen twee jaar al naar een tbs-afdeling voor onbehandelbare patiënten zal gaan.

Van Mesdag-kliniek

Volgens het Eindhovens Dagblad bleek een en ander tijdens de zitting over de tbs-maatregel van Peter H.. Van zijn behandeling komt niets terecht doordat de Van Mesdag-kliniek in Groningen hem zo vluchtgevaarlijk vindt.

De toenmalige ex-tbs’er Peter H. (53) bracht Melanie Sijbers in 2006 door verwurging of verstikking om het leven nadat hij haar had verkracht. Hij zei dat hij haar mond dicht had gehouden toen hij haar naar een loods had gebracht omdat hij bang was dat ze zou gaan schreeuwen. Het gerechtshof veroordeelde H. tot vijftien jaar celstraf en tbs voor doodslag en verkrachting.

Schroefjes

Peter H. stond toen al bekend als vluchtgevaarlijk. Voorzover bekend was zijn laatste poging in 2014 toen hij via het raam uit zijn cel van de gevangenis in Vught wist te ontsnappen. Hij slaagde er toen niet in buiten de muren van complex te komen.

In de Van Mesdag-kliniek brengt hij in volledige afzondering zijn dagen door. In de cel komt vrijwel geen daglicht. Recent zijn er schroefjes op zijn kamer gevonden. De kliniek vermoedt mede daarom dat hij opnieuw met een ontsnappingsplannen bezig is. Tijdens de zitting voor de rechtbank in Den Bosch bleef H. steeds geboeid.

Op de zitting zei H. dat hij op voet van oorlog leeft met het personeel van de kliniek. Maar hij ontkende bezig te zijn met vluchtplannen. Volgens zijn advocaat krijgt hij door zijn verleden geen rechtvaardige kansen. De advocaat pleitte voor een verlenging van de tbs-maatregel met een jaar.

Op 2 oktober doet de rechtbank uitspraak.