Moordenaar Romy pleegde eerder zedenmisdrijf

De inmiddels 15-jarige Brian N. veroordeeld voor de verkrachting en wurging van Romy (14) uit Hoevelaken, pleegde eerder een zedenmisdrijf. In juli 2016 kwam hij in aanraking met de politie vanwege een aanranding. De zaak werd geseponeerd omdat het Openbaar Ministerie behandeling wenselijker vond dan strafrechtelijke vervolging.

Dat meldt Omroep Gelderland.

De toen nog 13-jarige jongen kwam na de aanranding onder behandeling van ggz-instelling De Waag, lokatie Amersfoort. Ondanks zijn therapie ging het in juni vorig jaar vreselijk mis en werd Romy verkracht en vermoord. Betrokkenen bij de zaak vragen zich af hoe het mogelijk is dat dit kon gebeuren. Ze plaatsen grote vraagtekens bij de behandeling en willen weten of er inschattingsfouten zijn gemaakt door zijn behandelaars. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een onderzoek ingesteld.

Verminderd empatisch

Brian N. heeft volgens deskundigen een adhd-stoornis, is verminderd empatisch, anti-sociaal en heeft geen agressiecontrole. De Raad voor de Kinderbescherming waarschuwde: ‘De Raad ziet verdachte als een jonge jongen in een groot lichaam, die als gevolg van zijn problematiek zijn drang en lust naar seksualiteit niet kan bedwingen en zijn eigen kracht niet kent. Gelet op de hoge kans op herhaling wordt langdurige behandeling noodzakelijk geacht.’

Brian N. werd vorig jaar veroordeeld tot een jaar cel en jeugd-tbs.

De ggz-instelling laat aan Omroep Gelderland weten niet verder op de zaak in te willen en kunnen gaan.