‘Moordenaar Rowena mag buiten tbs wonen’ (UPDATE)

De man die verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van Rowena Rikkers (4) in 2001 mag waarschijnlijk vanaf 2018 buiten de tbs-kliniek wonen. Dat heeft zijn advocaat gezegd tegen het Algemeen Dagblad.

Transmuraal verlof

Advocaat Niels van Wersch verwacht dat Mike J. in 2018 zogenaamd transmuraal verlof krijgt. Hij gaat dan verblijven in een woning van de tbs-kliniek, buiten de muren. Hij is daar vrij om naar buiten te gaan. De stiefvader van Rowena kreeg in 2003 twaalf jaar cel en tbs. De nabestaanden van het “meisje van Nulde” hebben geschokt gereageerd en vinden het onverteerbaar. Ze kwamen begin dit jaar ook al in actie tegen onbegeleid verlof van J..

Ontkennen

Pikant is dat J. altijd is blijven ontkennen dat hij Rowena om het leven bracht.

Iedere twee jaar besluit een rechtbank over de tbs-behandeling van een delinquent. De nabestaanden van Rowena hebben aan de rechtbank verzocht of zij het woord kunnen voeren tijdens een rechtszitting op 19 juni waarin de rechtbank de tbs-behandeling van Mike J. bespreekt. Daarna besluit de rechtbank of deze wordt verlengd of beëindigd. Advocaat Diekstra zegt dat het voor het eerst zou zijn als nabestaanden over een tbs-behandeling hun mening kunnen geven tegenover de rechter.

De raadsman van Mike J. stelt dat het veilig is om J. langzaam maar zeker terug te laten keren in de samenleving.