Moordenaar stond op camping bij Tanja Groen

De veroordeelde moordenaar Willem S. stond ten tijde van de verdwijning van Tanja Groen op een camping in de buurt. Dat is te lezen in het boek Cold Cases dat deze week verschijnt. Willem S. heeft eerder tegenover een getuige in de gevangenis verklaard dat hij een seriemoordenaar is die meerdere vrouwen om het leven heeft gebracht.  De Maastrichtse recherche bevestigt in Cold Cases dat Willem S. op de camping stond. Dezelfde camping waar ook Tanja met haar ouders heeft gestaan.

 

De achttienjarige Tanja Groen verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 toen ze van haar studentenvereniging in Maastricht naar haar kamer in Gronsveld fietste. Van Tanja Groen is helemaal geen spoor terug gevonden: geen kledingstuk, geen dna, geen fiets, helemaal niets. Door het gebrek aan sporen had de politie van Limburg-Zuid maar enkele opties om licht in de zaak te krijgen: onderzoek doen naar bekende zedendelinquenten in de regio en onderzoeken of er mogelijk een verband gelegd zou kunnen worden met andere zaken waar meisjes en jonge vrouwen waren verdwenen.

Een van de verdachten die hierbij in beeld kwam was Willem S uit Geldrop. In 1994 werd hij veroordeeld voor de moord op de 34-jarige Rienja Shewpersadsingh. Maar de politie verdacht hem betrokken te zijn bij meerdere verdwijningen en moorden op jonge vrouwen. Te meer daar S. dit tegenover een mede-gevangene heeft bekend. Hoewel de aanwijzingen erg sterk waren dat S. een hand heeft gehad in meerdere moorden, heeft de politie dit nooit hard kunnen maken. Dat geldt ook voor de verdwijning van Tanja.

Willem S. verbleef eind augustus begin september 1993 op een camping in Valkenburg, zo’n tien kilometer van Gronsveld. Die camping bezocht hij vaker – en ook de familie Groen had daar eind jaren tachtig een paar weken vakantie gevierd; mogelijk gelijktijdig met Willem S.

De politie van Eindhoven wilde geen mededelingen doen over het onderzoek naar Willem S. Wel is bekend dat zij een profiel van een fietsband hebben gevonden in de auto van S. en dat ze hebben gedregd in een kanaal in de buurt van de woonplaats van S. Toen Tanja verdween reed zij op een zwarte damesfiets.

Naast S. zijn er nog meer moordenaars tegen het licht gehouden, voornamelijk uit de Nederlands-Belgische grensstreek. Allereerst Marc Dutroux, wiens modus operandi (meisjes met fiets en al de auto in sleuren) zou kunnen verklaren waarom de fiets van Tanja nooit is terug gevonden. Maar de ouders van Tanja hebben in een loods de kleding en andere spullen van de slachtoffers van Dutroux bekeken, maar vonden daar niets van Tanja.

In hoeverre Michel Fourniret en Ronald Janssen, twee andere seriemoordenaars, zijn verhoord in verband met de verdwijning van Tanja is onbekend. Janssen studeerde ten tijde van de verdwijning van Tanja in Maastricht; Fourniret woonde vlak over de grens en getuige een gedetailleerde wegenkaart van Nederland die in zijn auto werd gevonden, verbleef hij regelmatig in Nederland.

In het boek Cold Cases een uitgebreide beschrijving van de zaak Tanja Groen en meer nieuwe feiten. Het boek is vanaf 6 november verkrijgbaar in de boekhandel en bij Crimesite.