Verdachte moordenaar toch in beeld

In België gaan de media net wat anders om met de privacy van verdachten. Namen gaan altijd voluit en beelden van verdachten worden soms in de tot in de televisiejournaals vertoond. De verdachte seriemoordenaar Kim de Gelder maakte aanvankelijk bezwaar tegen het in beeld brengen van zijn gelaat, maar daar is hij op teruggekomen. ‘Ik heb er geen bezwaar tegen, zolang het proces maar eerlijk verloopt’, zei De Gelder maandagmorgen bij het begin van de zitting. Video na de break.

Zijn advocaat Jaak Haentjens leek De Gelder weer op andere gedachten te willen brengen maar na overleg met zijn raadsman bleef hij bij zijn standpunt.

De voorzitter van het assisenhof in Antwerpen, waar De Gelder door een jury zal worden berecht, vroeg hem: ‘Beseft u wat de feiten in de maatschappij hebben teweeggebracht? De maatschappij wil weten wie u bent en wat u gedreven heeft.’

De Gelder: ‘Niemand heeft mij daar echt van op de hoogte gebracht. Maar ik weet niet wat u bedoelt met beseffen. (…) Door mijn jarenlange opsluiting in isolatie is het wel zeer moeilijk voor mij om dingen te verklaren.’

Op vrijdag 23 januari 2009 vond er een steekpartij plaats in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-bij-Dendermonde in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Er waren drie dodelijke slachtoffers en twaalf gewonden. Kim de Gelder werd kort daarna in de naburige gemeente Lebbeke opgepakt.

Video van Vandaag.be:

Zie ook:

‘Belg wilde meer mensen vermoorden’