Moordenaar wil veroordeling van internet (UPDATE)

Een man die in juni 2005 in Barendrecht zijn vrouw heeft gedood wil dat iedere verwijzing naar de moord en zijn veroordeling van het internet wordt verwijderd. Dat schrijft De Telegraaf. Lino M. voert maandag hierover een kort geding bij de rechtbank in Groningen.

Kinderen

M. is in 2007 door het hof Den Haag veroordeeld tot een van twaalf jaar en tbs. Het hof rekende de man onder meer de grote gevolgen voor de twee jonge kinderen van de vrouw zeer zwaar aan. Vlak voor hij haar ombracht, zocht M. op internet op trefwoorden als ’messteek hartstreek’ en ’fastest way to kill someone’.

Europese Hof

M. baseert zijn eis in kort geding mede op een uitspraak van het Europees Hof. Vorig jaar bepaalde dit hof dat in bepaalde gevallen informatie die door derden op het web is geplaatst moet worden verwijderd als de betrokkene daarom vraagt. Op de site van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers, zou de vader van het slachtoffer een artikel over de veroordeling hebben geplaatst. De advocaat van M. zei tegen De Telegraaf dat M. binnenkort uit de tbs voor vrijlating in aanmerking komt.

Eerder werd een dergelijk verzoek door de rechter afgewezen:

Google mag zoekresultaten crimineel houden