Moordenaar wil samenwonen in de bajes

Vanuit de bajes in België is altijd wel wat te melden. Ontsnappingen en klachten over middeleeuwse toestanden zijn aan de orde van de dag. Zondag ontsnapten nog twee gedetineerden uit de gevangenis van Merksplas, via het dak, waarna een derde gevangene met een (illegale) gsm de nieuwsredactie van VTM over de geslaagde vlucht inseinde. En in gevangenis Leuven-Centraal willen nu een drievoudig moordenaar (foto) en zijn echtgenoot, een verkrachter, samen een cel gaan delen. 

 

De Antwerpse Merksplas is een sterk verouderde inrichting. De directeur: ‘de twee gedetineerden zijn op het dak geraakt en dan vanuit een op dat moment minder beveiligde hoek over de omheining geklauterd.’ De twee hadden nog een celstraf van vijf en zeven jaar tegoed.

De directie vermoedt dat de twee ‘handlangers van buitenaf hadden’. Gezien het feit dat een medegedetineerde over een gsm beschikte zou dat best kunnen. 

In Merksplas is de aanwezigheid van gsm’s een bekend probleem. De directeur tegen Vandaag.be: ‘Onze mensen onderscheppen dagelijks verschillende gsm-toestellen. Jammer genoeg bevatten de modernste gsm’s soms te weinig metaal om door ons detectiesysteem gevonden te kunnen worden’.

Met dagelijkse controles op gsm’s moet de instelling zich behelpen. Merksplas is één van de oudste gevangenissen van België. De instelling wordt niet geschikt geacht voor het opbergen van zware criminelen, maar die zitten er wel.

Toch vindt de directeur dat Merksplas ‘echt niet zo middeleeuws’ is als wel wordt voorgesteld.

In gevangenis Leuven-Centraal traden drievoudig moordenaar en travestiet Rik Debrabandere (51) en verkrachter Mike Vandamme (26) al eerder met elkaar in het homohuwelijk. En nu willen ze gaan samenwonen in één cel om ook het bed te delen. Ze zetten hun verzoek kracht bij met een medische verklaring die luidde dat Debrabandere in zijn eentje slecht slaapt.

Rik Debrabandere kreeg in 2001 levenslang voor drievoudige moord.

Zijn 25 jaar jongere man Mike Vandamme is veroordeeld voor verkrachting. Toen ze vorig jaar trouwden, had Rik Debrabandere zich als zijn vrouwelijke alter ego Erika getooid.

De twee zijn nu gedetineerd in aanpalende cellen, maar ze mogen slechts tot kwart voor acht ’s avonds samen zijn.

Zie Het Laatste Nieuws.