‘Moordenaars rijden als Uber-chauffeur’

Taxidienst Uber huurt chauffeurs in met een strafblad. De aanklager van het Amerikaanse district San Francisco is een onderzoek tegen de dienst begonnen, omdat Uber beweert hun chauffeurs goed door te lichten. Maar nu blijkt dat in Los Angeles en San Francisco mogelijk moordenaars en delinquenten die zijn veroordeeld voor seksuele misdrijven voor Uber rijden.

Dat schrijft de New York Times. Zeker 25 veroordeelde misdadigers zouden voor de taxidienst hebben gereden. Volgens de aanklager heeft dat te maken met gaten in het screeningsbeleid van Uber. De taxidienst bekijkt het verleden van de chauffeurs tot zeven jaar terug. Wie acht jaar geleden is veroordeeld voor een misdrijf, kan daarom wel worden aangenomen.

Gisteren vrij, morgen taxichauffeur

‘Iemand die acht jaar geleden is veroordeeld voor een ontvoering, en tot vorige week zijn straf moest uitzitten en dus net is vrijgelaten, zou door de screening van Uber komen’, aldus de openbaar aanklager. Daardoor worden potentieel 30.000 geregistreerde zedendelinquenten over het hoofd gezien, stelt hij.

Het aannemen van iemand met een strafblad is niet strafbaar. Het onderzoek richt zich dan ook niet op het aannamebeleid van Uber, maar op het screeningsapparaat. Uber beweert zelf chauffeurs zeer streng door te lichten, maar dat blijkt volgens de aanklager niet zo te zijn. Dat is volgens justitie misleiding van de consument.

Vingerafdruk afnemen

De aanklager vindt onder meer dat Uber vingerafdrukken bij sollicitanten zou moeten afnemen, en die door een databank van veroordeelde criminelen moet halen. Ook zou Uber verder in het verleden van de sollicitanten moeten duiken.