Moordenaars staan terecht voor overvallen

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend 10 jaar geëist tegen Manuel van V. vanwege een reeks overvallen in Brabant. Tegen de Gelderse Tessa van D. werd bij de rechtbank één jaar cel geëist. De twee pleegden eerder samen een moord in België.

Het Antwerpse hof van Assisen heeft de Nederlander Manuel van V. (28) vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor de roofmoord op vastgoedmakelaar Gunther Haagen (38, foto links) uit Ravels (B). Zijn ex-vriendin Tessa van D. (27) kreeg 28 jaar cel. 

Vandaag stonden de twee terecht voor een reeks overvallen die ze in de weken voor de moord pleegden in Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Tilburg en Chaam.

54 messteken

Manuel en Tessa hadden de vastgoedmakelaar Haagen op 19 oktober 2011 met 54 messteken om het leven gebracht tijdens het bezichtigen van een leegstaande woning in Weelde, omdat ze zijn Range Rover wilden stelen. Daarna was Manuel samen met een medeverdachte naar de woning van Gunther Haagen en zijn ouders gereden. Daar eisten ze losgeld geëist en namen de wijk met geld, juwelen en hun Mercedes. De eveneens Nederlandse medeverdachte Marc van D. werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf. Ten dele lag de oorzaak voor de wandaden van het tweetal in uit de hand gelopen drugsgebruik.

Verzachtende omstandigheden

Voor Tessa werden verzachtende omstandigheden aanvaard. Zij leidde vóór de moord een normaal leven en was nog niet met de politie in aanraking gekomen, voordat ze Manuel leerde kennen. ‘Het staat vast dat het contact met Manuel een duidelijke impact had op haar handelen. Toch heeft ze een eigen verantwoordelijkheid bij het plannen en bij de uitvoering van de roofmoord. Dit alles getuigt van een falende gewetensfunctie’, aldus het arrest van het hof. Voor zowel Manuel als Tessa waren de straffen conform de eis van de officier van justitie.

Zie de eerdere berichten over de zaak:

Levenslang dreigt voor NL’ers om Belgische moord

Bekentenis moord makelaar Haagen

54 steken doodden de makelaar

Moordverdachten naar België

Drie Tilburgers vast na moord op Belg