Moordonderzoek Petersen is een cold case

De dochter van de vermoorde vastgoedhandelaar Peter Petersen’s hoopt nog steeds dat de zaak van haar vader ooit wordt opgelost. ‘Zijn geld interesseert ons echt niet. We willen wel weten wat er is gebeurd’, zegt Germaine Petersen tegen Crimesite

Door @Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie laat inmiddels weten dat het onderzoek naar de moord op Peter Petersen (45), in 2009 in Bussum, als een cold case wordt beschouwd.

Willem Holleeder staat volgende maand weer voor moorden voor de rechtbank, maar niet voor de moord op Petersen. Zijn schaduw hangt niettemin over het onderzoeksdossier. Nadat hij op 3 maart 2009 voor hotel Jan Tabak in zijn auto was doodgeschoten werd al snel duidelijk dat Peter Petersen een rol speelde in het Holleeder-dossier. Hij had zaken gedaan met Willem Endstra (die in 2004 was doodgeschoten) en zijn vriend en zakenpartner Kees Houtman was afgeperst door Holleeder. Inmiddels staat Holleeder terecht voor de moorden op Endstra en Houtman. Verdenkt de recherche hem in stilte ook van de moord op Peter Petersen?

Scheldestraat

De zaak rond de afpersing van Kees Houtman begon in 2004 toen er tips binnenkwamen dat zakenpartners Peter Petersen en Kees Houtman door Willem Holleeder waren bedreigd. Holleeder vond het niet goed dat Petersen in 2004 na de liquidatie van Endstra een hoekpand in de Amsterdamse Scheldestraat had gekocht. De opbrengst van dat door Endstra gefinancierde pand zou namelijk aan Mieremet toekomen en Holleeder en Mieremet waren in en felle strijd verwikkeld om geld te peuren uit Endstra’s nalatenschap.

Houtman vertelde in een politieverhoor dat Petersen en hij zich niet hadden gerealiseerd dat het pand als het ware ‘onder stroom’ stond. Houtman vertelde ook dat hij met Petersen op het kantoor van Bram Moszkowicz aan Holleeder was gaan uitleggen dat ze niet van plan waren verder nog slaatje te slaan uit Endstra’s dood. Maar die schrobbering bij Moszkowicz was niet het einde van het verhaal.

Seksclub

Een andere vriend van Houtman, Thomas van der Bijl, vertelde in januari 2005 in geheime gesprekken met de politie dat Holleeder zowel Petersen als Houtman zou zijn gaan afpersen. Van der Bijl suggereerde dat Petersen Holleeder’s seksclub Satyricon in de Roompotstraat had moeten aanschaffen, om hem direct weer terug te geven; en hij zou ook een boerderij in Middenbeemster hebben moeten kopen, zodat daar er een lab voor de productie van synthetische drugs kon worden ingericht. Van der Bijl voorspelde dat zowel Houtman als Petersen zouden worden geliquideerd.

Oud bonnetje

Houtman ontkende tegenover de politie dat hij of Petersen zouden worden afgeperst. Bij Petersen werd na een tip in januari 2005 een vuurwapen gevonden. Maar daar ging het de recherche niet om. Ze wilden slechts alles weten over afpersing door Holleeder. Petersen erkende dat Houtman was afgeperst maar ontkende dat dit iets met Holleeder te maken had. Het was maar een ‘oud bonnetje’ geweest. En zelf was hij niet afgeperst en het verhaal over de seksclub was onzin, zei hij.

Slapend

Holleeder staat nu terecht voor de moord op Houtman. Hij is voorzover bekend nooit verdacht geweest van afpersing van of de moord op Petersen. Het Openbaar Ministerie geeft geen commentaar op de vraag of Holleeder verdachte is van de moord op Petersen:

De zaak is nu slapend, een cold case. Als er nieuwe aanwijzingen of aanknopingspunten zijn zal het onderzoek weer worden opgepakt.

Op 15 juni 2010 is vastgoedhandelaar Chris Kraijpoel aangehouden in de Zaak-Petersen, maar dat bleek een miskleun, aan die zaak heeft de rechtbank een einde gemaakt. Er zijn ook berichten dat criminelen uit het voormalige Joegoslavië nog kort voor diens dood geld eisten van Petersen.

Erfenis

Germaine Petersen vertelt dat de politie de laatste jaren eigenlijk alleen geïnteresseerd was in de afwikkeling van de erfenis van haar vader.

Ze kijken alleen naar zijn erfenis. Maar sinds een jaar heb ik niks meer van ze gehoord. Ze bellen nooit meer terug. Aan alle kanten is van ons gestolen. Een groepje mensen is heel slim bezig geweest. De notaris heeft een heleboel weggesluisd naar andere mensen. Wij waren aan het rouwen om onze vader. Maar zij waren met andere dingen bezig, om het geld weg te halen.

Een Amsterdamse notaris is verdachte geweest van witwassen van geld van Peter Petersen en werd in 2013 hiervoor korte tijd vastgezet.

Alles samen

Voor Germaine Petersen telt uiteindelijk alleen de herinnering aan haar vader:

Ik was 18 jaar toen het gebeurde. Dat was echt zwaar. Ik woonde altijd samen met mijn vader. Ik ben altijd bij hem gebleven. We waren twee beste vrienden. We deden alles samen. Ik wist dat er vrienden van hem doodgingen met wie hij zaken daarmee deed. Hij zei altijd: mij gebeurt dat niet ik doe geen gekke dingen. Dat geloof je dan van je vader. Ik wil gewoon heel graag dat iemand tips doorgeeft dat de politie er iets aan doet. Wij willen alleen dat de zaak van onze vader wordt opgelost. De rest interesseert ons echt niet.