Moordverdachte bleef vrij door reeks fouten

De man die ervan wordt verdacht in september vorig jaar de Bosschenaar Lowie van Lent om het leven te hebben gebracht, is niet opgenomen door een ‘aaneenschakeling van verkeerde inschattingen’ van de GGZ-instellingen in Brabant. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een nog niet gepubliceerd rapport dat in handen is van EénVandaag.

De 24-jarige verdachte werd onterecht zonder behandeling de straat op gestuurd. Hij leed aan psychoses en was daarom sinds 2013 in behandeling bij de GGZ. Een jaar later wordt de crisisdienst opgeroepen door zijn ouders omdat hij agressief was.

Waarschuwingen in de wind geslagen

Hij wordt door agenten overmeesterd met pepperspray, en meegenomen naar het bureau. Een psychatrisch verpleegkundige stelt vast dat hij geen gevaar voor zichzelf of zijn omgeving is, en wordt vrijgelaten. Een paar uur later wordt hij in verwarde toestand aangehouden in het invalidewagentje van Lowie van Lent, die met geweld om het leven is gebracht.

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat de GGZ waarschuwingen van de ouders in de wind hebben geslagen. Daarnaast was het dossier van de verwarde man niet in orde, en werd de man te oppervlakkig onderzocht nadat hij door de agenten naar het bureau was meegenomen.

Eis: tbs met dwangverpleging

Eerder ging het ook al mis bij de moordverdachte. Begin 2014 bepaalde de rechter dat hij een jaar lang behandeld moest worden. Maar de GGZ stuurt hem na een paar maanden later alweer naar huis. Hij krijgt nog wel een lichte behandeling, maar de ouders willen een intensievere begeleiding. Dat wordt genegeerd.

Vrijdag eiste het OM tbs met dwangverpleging tegen de verdachte. Justitie stelt dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Zelf zegt de man niet meer te weten wat er zich op die dag heeft afgespeeld. De rechter doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.