Moordzaak Bart van de Laar: nieuwe dwaling?

Mogelijk heeft Nederland te maken met een nieuwe gerechtelijke dwaling. Het gaat om de zogenoemde ‘showbizzmoord’ op platenbaas Bart van de Laar in november 1981. Voor die moord is Martien H. drie jaar later door het hof in Amsterdam veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbr voor doodslag. H. heeft tot 1991 vastgezeten. Nu heeft het Openbaar Ministerie bij de hoge raad een herzieningsverzoek ingediend.

 

Er zou nieuwe informatie bij het OM bekend zijn waardoor het twijfelachtig is of de veroordeelde Martien H. wel de dader kan zijn. H. is toentertijd veroordeeld omdat hij een bekentenis had afgelegd, die hij daarna weer heeft ingetrokken.

De moord

De toen 36-jarige platenproducer Bart van de Laar wordt op 10 november 1981 dood gevonden in zijn woning in Hilversum. Uit onderzoek blijkt dat Van de Laar is doodgeschoten. Er worden verschillende getuigen gehoord in deze zaak. Onder meer een huisgenoot van het slachtoffer, maar dat levert niets op.

Arrestatie

Na een uitzending van het programma Opsporing Verzocht in 1983 wordt een verdachte aangehouden. Het is Martien H. hij zou anoniem hebben gebeld met de politie met de mededeling dat hij meer weet over de moord op Bart van de Laar. De politie weet hem te traceren en na verhoren, bekent hij verantwoordelijk te zijn voor de dood van Van de Laar. 

Enkele maanden later trekt hij die bekentenis weer in, maar hij wordt in 1983 toch veroordeeld door het hof in Amsterdam.

Dwaling

Nu heeft het OM nieuwe informatie ontvangen van advocaat Geert-Jan Knoops en twijfelt het OM, bijna 20 jaar later, aan de veroordeling. Men komt er nu achter dat de bekentenis over het tijdstip van de moord/doodslag mogelijk niet klopt en dat de verklaringen over de informatie over het plaats delict (PD) ook door H. via de media verkregen kan zijn. De kans op een nieuwe gerechtelijke dwaling is dus groot.