Moordzaak Onno Kuut pas in maart weer verder

Een deel van de inhoudelijke behandeling van de zaak van twee verdachten van de moord op Onno Kuut in 2009 is donderdag voltooid. Op 18 maart volgend jaar gaat de zaak verder, dan zijn ook twee andere verdachten, die recent een nieuwe advocaat kregen, erbij.

Huurauto’s

Alle vier verdachten zijn in de zaak van de moord op Kuut op vrije voeten.

Het voornaamste bewijs is in het dossier komt uit bewegingen van huurauto’s (track and trace) en telefoongegevens van de verdachten die in de periode van het verdwijnen van Onno Kuut in maart 2009 in Hoek van Holland waren. Tussen 12 en 17 maart 2009 waren die auto’s herhaaldelijk op de Strandboulevard, de plaats waar Kuut in de duinen is gevonden op 25 maart 2009. Er is geen technisch bewijs dat de vier verdachten met de moord in verband brengt, zoals sporen op de plaats delict.

Op 16 maart 2009 is Kuut nog gezien bij een MacDonald ergens in de Betuwe. Justitie vindt het erg verdacht dat sommige verdachten op 17 maart vrij kort bij een singelgracht in Schiedam waren, precies op de dag dat de huurauto van Kuut is teruggebracht bij het verhuurbedrijf. In het water van die gracht zijn in 2011 spullen van Kuut gevonden, onder meer een dekbedhoes.

Hoe zwaar de lokatiegegevens uiteindelijk gaan wegen is nog af te wachten. De advocaten van de verdachten vinden dat het niet vaststaat dat als een auto op iemands naam staat deze persoon er ook steeds in rijdt.

Getuigen

De verklaringen van een bedreigde getuige die belastend verklaarde zijn sterk wisselend en soms vaag. Andere getuigenverklaringen wijzen ook andere richtingen op.

Er zijn getuigen – en er is anonieme informatie bij de politie – die wijzen naar Satudarah-leider Michel B. als betrokkene. Kuut en B. waren lang vrienden en vierden zelfs in 2008 nog Kerstmis samen maar daarna was er een conflict, mogelijk over geld. Daarover is ook informatie uit telefoontaps. Of het tot een zaak tegen B. komt is niet bekend.

Er is ook een getuige die enige tijd heeft volgehouden zelf de dader te zijn. Een Britse man was ook verdachte. Hij was bekend was met een groepje in Enschede waar Kuut mee omging. Bovendien  woonde hij vlak voordat Kuut werd gevonden werd in een appartement in Hoek van Holland aan de duinrand waar zijn lichaam lag. Dat was ook vlakbij een ruimte waar in die periode brand uitbrak en waar Kuut mogelijk is vastgehouden en zeer ernstig is mishandeld, mogelijk met een kapmes. De man kwam na 17 maart 2009 volgens getuigen overstuur naar Enschede en emigreerde daarna naar het buitenland.

Het westen

Onno Kuut had in de periode na de jaarwisseling zo nu en dan (telefonisch) contact met verschillende van de vier verdachten.

Vaststaat ook dat hij na de breuk met Michel B. vanuit Twente ‘naar het westen’ wilde gaan. Hij leidde een tijdlang een zwervend bestaan. Kuut is in verband gebracht met de dubbele liquidatie van Boneka Belserang en Yassin Chakor op 5 februari 2009 langs de A4 bij Leiderdorp, dat was vlak voor zijn verdwijning.

Na 18 maart komt het Openbaar Ministerie pas met het requisitoir. Dan zal de zaak tegen de vier “tattoo-verdachten” Brian en Cor P., Jeroen S. en Evert S. weer gelijk gaan lopen.

Zie ook:

Proces Kuut opgehouden, twee verdachten op vrije voeten

Onno Kuut wilde altijd al een gangster worden (VIDEO)

Nieuwe getuige tegen Michel B. in moordzaak (UPDATE)