Negen dagen per week stappen

De rechtbank die het Passage-proces onder haar hoede heeft, had dinsdag tijd vrijgemaakt voor het verhoren – als getuige – van verdachte Mohammed “Moppie” R. (39). Doel: het verhaal van getuige Harry W. checken, die stelt dat hij van Henk Rommy en Moppie heeft gehoord dat Moppie drie moorden heeft gedaan in 1993. Het verhoor begon wel maar liep daarna vrij snel weer af. Het begin was al wat wiebelig: ‘Ik ben een moslim, ik ga echt geen eed op de bijbel afleggen’, zei Moppie al direct verontwaardigd. Hoefde niet. Belofte mocht ook.

Terwijl de jongste rechter steeds maar aanstalten maakte om het leven van Moppie vanaf 1993 door te nemen sputterde Moppie er tussendoor over ‘die woonboot’. Die woonboot zit hem bijzonder hoog. Harry W. zegt dat hij samen met Moppie een tijd op een woonboot van Henk Rommy in Loosdrecht had gebivakkeerd. ‘Nooit gehoord over een woonboot’, zei Moppie.

‘Er staat daar helemaal geen woonboot, alleen een caravan van een paar duizend gulden. Volgens mij weten alle mensen in Nederland het verschil tussen een caravan en een woonboot.’ Alleen getuige Harry W. kennelijk niet, wilde Moppie maar zeggen. En hij heeft nooit met met Harry W. in een woonboot van Rommy gelogeerd. 

In 1993 en 1994 was Moppie altijd samen met Gilbert Rommy en hij sliep vaak in die caravan. Ze gingen die tijd flink stappen.

‘Ik ging zeker negen dagen per week op stap’, zei Moppie.

Of hij Harry W. wel eens had gezien bij Rommy in die tijd? ‘Weet ik niet’, mopperde Moppie. Er had een getuige met een pruik en een snor in de getuigebox gezeten. Hij kende toentertijd wel een ‘Dorpsgek’ en een ‘Pedo’ uit Amersfoort maar verder wist hij niks eigenlijk. Of die Pedo die pruik was? ‘Ik weet niks van die man.’ Geen idee had Moppie. Uit zijn duim gezogen van die getuige, hele verhaal.

Of de rechtbank ook gelooft dat Moppie hem niet kent valt nog te bezien. Harry W. zegt wel wat dingen van Moppie te weten. Maar ja, tijdens een vorige zitting verwarde Harry W. de blonde advocaat van Moppie nog met de zwartharige Moppie.  

Dinsdag vroeg de jongste rechter Moppie tot vijf keer toe of het een verrassing voor hem was, dat deze Harry W. tijdens dit proces als getuige tegen hem was opgedoken. Irritatie bij Moppie.

‘Nee, niks is een verrassing in dit proces. Iedereen kan wat op internet lezen en komen getuigen. Kom maar naar de bunker. Ik weet precies waar ik was al die jaren.’ Hij was in Nederland, in Marokko, op Curaçao, op Ibiza, in Marbella. Hij weet het precies, zegt-ie. En die paar concrete datums waarop Harry W. zegt Moppie te hebben gezien kan hij ‘weerleggen’. Toen was hij niet in Nederland. Punt uit. 

En verder hield Moppie het voor gezien, als getuige. Beroep op zijn verschoningsrecht. Als verdachte beroept hij zich ook altijd op zijn zwijgrecht.

‘Alles wat ik hier zeg komt op internet. Als ik zeg waar ik toen en toen was, komt er volgende week weer een getuige tegen mij die zegt ja, ik heb Moppie toen en toen in Marokko op een kameel gezien,’ zei Moppie.

Hier alle berichten over getuige Harry W.