Most wanted NL aangehouden in Spanje

Nadat gisteren Crimestoppers in Alicante bekend maakte welke in Spanje ondergedoken criminelen most wanted zijn in Groot-Brittannië is vandaag al de eerste van die tien aangehouden. De Nederlander Evert Wijtvliet (29) is in de buurt van Puerto de la Cruz op Tenerife aangehouden door de Spaanse Nationale Politie en de GRECO, een eenheid die zich speciaal richt op georganiseerde misdaad. Wijtvliet werd gezocht voor een coke- en heroïnetransport in een vrachtwagen dat bij Dover is gepakt in 2009.

Hij blijkt al enige uren nadat zijn foto in de Spaanse en Britse media circuleerde aangehouden te zijn. Er liep ook een Europees arrestatiebevel tegen hem.

De drugs die in Dover in juli zijn onderschept waren verstopt in metalen buizen in een geheime bergplaats op een trailer.

In november werd een trailer van hetzelfde transportbedrijf in Dover doorzocht. Ook die trailer had een geheime bergplaats maar daarin zaten geen drugs.

In een woning van Wijtvliet in Dussen zijn dezelfde metalen buizen aangetroffen als waarin de drugs zaten verstopt. De politie vermoedt dat er meerdere transporten op deze manier van Nederland naar Engeland zijn gegaan.

Wijtvliet gaat in detentie in afwachting van overlevering naar GB.

Operation Captura is een meerjarig project van Britse en Spaanse autoriteiten dat zich richt op de opsporing van criminelen die in Engeland worden gezocht en vermoedelijk in Spanje zijn ondergedoken.