Wat kan Moszkowicz nog doen?

Nadat gisteren bekend is geworden dat strafadvocaat Bram Moszkowicz de ondernemersfamilie Poot bij gaat staan in de zaak tegen oud-rechter Westenberg stuurde het Openbaar Ministerie in Utrecht donderdagmorgen een persbericht naar buiten. Dat is geen toeval, het Utrechtse parket reageert in het persbericht op de komst van Moszkowicz met de droge mededeling dat: ‘Het onderzoek in deze zaak is inmiddels zo goed als afgerond.’ Alsof het parket wil zeggen: wat komt die Moszkowicz nog doen?

De projectontwikkelaars vader Jan en zoon Peter Poot, zijn verwikkeld in een serie procedures rondom de Chipshol-zaak, waarin zij menen door Schiphol en de Nederlandse staat ernstig te zijn benadeeld.

Ze hopen dat Moszkowicz een rol kan spelen in bij het afdwingen van een vervolgingsbeslissing tegen Westenberg. Jan Poot heeft in 2009 aangifte gedaan tegen Westenberg over belangenverstrengeling, meineed en valsheid in geschrifte. Daarop is een onderzoek gestart door de Rijksrecherche in februari 2010, eerst alleen gericht op oud-rechter Westenberg en vanaf medio maart 2011 ook op oud-NMA-voorzitter Kalbfleisch.

Het Openbaar Ministerie lijkt in het persbericht te willen benadrukken dat er voor Moszkowicz niet veel meer te doen valt:

‘In het onderzoek zijn inmiddels ongeveer dertig getuigen gehoord, waarvan sommigen meermalen. Ook de verdachten zijn meermalen gehoord. In december 2011 zijn nog enkele getuigen gehoord. Eind december 2011 zullen de laatste onderzoekshandelingen worden afgerond en zal het einddossier worden opgemaakt. De verwachting is dat het einddossier medio januari 2012 zal worden verstrekt aan het Openbaar Ministerie, waarna een beslissing ten aanzien van de vervolging zal worden genomen.’

Bram Moszkowicz staat momenteel twee verdachten bij in een grote afpersingszaak, Donald G. en Harry S.. Verder is hij verwikkeld in een conflict over een niet verantwoorde 1 miljoen euro met de Belastingdienst over zijn aangiftes tussen de jaren 2001 en 2006. Er ligt beslag op het kantoorpand van zijn bedrijf aan de Amsterdamse Herengracht. 

Eerdere berichten over Chipshol hier.