Moszkowicz zo nederig mogelijk

De Moszkowicz-soap is natuurlijk nog lang niet ten einde. Vandaag zit hij braaf in het beklaagdenbankje tijdens de zitting in zijn hoger beroep voor het Hof van Discipline in de Bossche rechtbank. Inzet de vraag of hij advocaat mag blijven. Het hof zal die vraag beantwoorden op 22 april om 16.00. De zittingszaal is gevuld met journalisten, van wie er velen flink aan het twitteren sloegen. We leren van Quote-verslagger Nikki Sterkenburg dat Moszkowicz er in zijn helderblauwe pak niet echt relaxed bijzit.

Door @WIm van de Pol

 

Eerder verscheen de uitgegleden advocaat niet bij de Raad van Discipline, die hem verbood nog langer advocaat te zijn. Inmiddels maakte hij met een schuldbewust interview en zijn optreden bij het Hof de gang naar Canossa. Hij moet ook wel. Het is zijn laatste kans. En de Belastingdienst heeft misschien ook nog feiten in onderzoek die zich tussen 2006 en heden hebben afgespeeld, tenzij die in de schikking zijn meegenomen.

Fris watertje

Moszkowicz knipperde er in Den Bosch op los – zijn bekende oogtic – en hij had zich, zo rook de verslaggeefster van Quote, overvloedig besprenkelt met een fris watertje. Hij maakte een gespannen indruk, friemelde heen en weer en zocht oogcontact met hem bekende journalisten, terwijl zijn raadsman Gabriël Meijers het woord voerde. Toen een advocaat van een ex-cliënt debiteerde dat ‘Aston Martin Moszkowicz een verkeerde boulevard’ was ingeslagen, draaide hij zich andermaal zuchtend om naar het journaille. Humor heeft Bram wél.

Zijn plaaggeest Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, zei dat Moszkowicz zich van de verbeterende kant heeft getoond. Volgens hem zijn er in het kantoor ‘belangrijke slagen’ gemaakt. Moszkowicz stuurde zelfs cliënten weg die alleen cash wilden betalen. Moszkowicz: ‘De praktijk is soms niet te bedenken. Ik heb ook clienten die geen kwitantie wilden. Je maakt soms gekke dingen mee. Clienten verscheuren wel eens kwitanties voor m’n ogen, je verzint het niet.’

Maar ja, zei de voorzitter: ‘Punt is niet alleen dat iemand contant betaalt, maar dat ook in uw administratie te vinden is waarom dat zo is.’

De nog altijd bijdehandte Moszkowicz: ‘Heeft de deken het niet druk gekregen nu collega-advocaten al die betalingen van mijn potentiele clienten aanmelden?’

Sms’sen

Al met al bekende Moszkowicz donderdag wel dat er betalingen waren gedaan die hij voordien heeft ontkend. Eén van de problemen op het kantoor was het in alle drukte vastleggen van alle afspraken, betalingen en personalia. 

Hoewel algemeen bekend is dat Moszkowicz kan sms’sen als de beste, benadrukte hij wat betreft communicatiemiddelen niet met zijn tijd te zijn meegegaan, hij heeft geen smartphone, geen e-maildres en tikt maar nauwelijks op zijn computer. Hij heeft wel een secretaresse die alles voor hem bijhoudt. 

Moszkowicz toonde zich donderdag duidelijk in één van zijn nederigste gedaanten. Donderdagmiddag was de zitting deels achter gesloten deuren. Moszkowicz heeft aangekondigd op alle vragen aantwoord te geven. De vraag is hoe hij zich donderdagavond in Pauw en Witteman zal opstellen. Maar als hij daar verschijnt moet hij er rekening mee houden dat de leden van het Hof hem ook daar zullen volgen. Donderdag lieten zij doorschemeren in ieder geval wel kranten te lezen.